dinsdag 24 januari 2017

Van ruilen komt niet altijd huilen

Kijk nou! Vandaag werd onze oude kliko omgeruild voor deze mini. Wat een verschil in grootte en wat een gek gezicht zo'n kleine bak naast die twee groten.

Elk jaar kun je in onze gemeente je kliko ruilen voor een kleinere. Zo begonnen we ooit, net als iedereen, met een standaard kliko van 240 liter. Toen we de gelegenheid kregen om te ruilen kozen we voor een maatje kleiner namelijk 180 liter. Omdat we deze ook niet vol kregen en het recyclen ook wat gemakkelijker gemaakt werd durfden we wel over te stappen naar 140 liter.

Dat jaar wijzigde het plastic in PMD (plastic, metaal en drankpakken) en kregen we deze kliko ook niet meer vol. Wekenlang konden we onze kliko laten staan voordat het de moeite was om hem aan de weg te zetten. Toen we aan het einde van 2016 weer mochten ruilen zetten we de stap naar 80 liter. En dat is dus dit schatje wat vanmorgen gebracht werd.

Niet alleen scheelt het qua grootte, we betalen ook minder belasting. Dat is natuurlijk ook erg fijn. Ik had het overigens gemakkelijker gevonden wanneer de grijze kliko voor PMD zou worden gebruikt. Restafval kan dan in de aparte container (nu voor PMD) verzameld worden. Precies het omgekeerde dus. Niet alleen scheelt dat mijn man en zoon heel wat wandelingetjes, want zij zijn zo lief om de zakken steeds weg te brengen, de containers zouden ook minder snel vol zitten. Want wat gaat er nu eigenlijk nog bij het restafval?

In onze gemeente zijn dat: zakken met aluminiumfolie zoals van chips, tempexbakjes van bijvoorbeeld vleeswaren, stofzuigerzakken, sigarettenafval uit asbakken, vettig bakpapier uit de oven, vies of vet papier en karton zoals pizza- en taartdozen, zakdoekjes, vochtig toiletpapier, reinigingsdoekjes, wc-papier, keukenrol en luiers, foto's, carbonpapier, behang, vinyl of stickermateriaal, ordners en ringbanden.

Geen zaken die ik dagelijks weggooi of een hele kliko binnen twee weken mee vul. Misschien stimuleert het mensen wel om nog beter te recyclen. Want hoe zorgvuldiger je gaat recyclen, hoe minder tripjes naar de container. Waarvan er overigens diverse in het dorp staan dus het zijn geen grote afstanden. Toen wij dit aan de gemeente voorstelden vertelden zij dat veel mensen hier nog niet aan toe zijn. Er was al hevig geprotesteerd toen de grijze bak minder vaak werd opgehaald.

Ik zie om mij heen wel steeds meer mensen actief recyclen. Het feit dat de PMD container hier vaak vol zit bewijst dat ook. Langzaam maar zeker komen we er wel. 

Liefs MamaNatuurlijk

3 opmerkingen :

 1. Wat een geweldige insteek van jullie gemeente. Steeds een maatje kleiner, zo'n container.
  Kun je ook weer naar groter? Bijvoorbeeld als je gezinssamenstelling veranderd - naar een groter gezin?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed zeg! En het is ook veel minder lelijk, zo'n kleinere kliko.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben helaas een gat onder de grond vanwege het appartement, maar we hebben ook op loopafstand een bak voor het plastic, papier en glas. Wat wij dan ook met plezier doen. Hoe minder vaak wij onze vuilniszak hoeven weg te brengen hoe beter het voelt.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...