donderdag 17 maart 2016

Zonnige voorjaarsboeken & films

Als fervent voorlezer heb ik ook voor deze periode weer een lijst gemaakt met de mooiste en fijnste boeken om voor te lezen. Ook nam ik er wat films in op. Het rijtje met thema's in 'Mijn boekenlijst' begint steeds langer te worden. Tips zijn altijd welkom.

Spring has sprung 
Naast voorlezen gaan we in deze periode nog vaker naar buiten. Ik haal bollen in huis en paaseitjes. In onze omgeving wordt ook van alles georganiseerd rondom het voorjaar. Van een lampionnenoptocht om de lente wakker te maken tot het klassieke paaseieren zoeken en ze versieren.

Het voorlezen van themaboeken brengt ons direct in de juiste sfeer. Vaak staan er ook leuke dingen in die zoonlief en mij inspireren om ook te gaan doen. Mocht je om inspiratie verlegen zitten deze lente, dan heb ik er ook nog een paar voor je.

Leuke lente activiteiten
Maak deze lente van je tuin een ontdektuin, laat wat restjes groenten bloeien, maak samen een toffe bloemenbak, start een kikkerproject in de huiskamer, ga naar buiten en maak een kleurenwandeling, bak heerlijke paardenbloemkoekjes, of groene pannenkoeken, knutsel kosteloze bakjes om in voor te zaaien, laat de kinderen het experiment 'Het naakte ei' uitvoeren of gooi samen een bommetje in de buurt. Je ziet, genoeg te doen de komende tijd!

Ik heb dit seizoen weer een combinatie gemaakt van boeken en films voor verschillende leeftijden. Allen passend bij de komende periode. Je kunt op de titel klikken voor meer informatie.  

Boeken, luisterboeken en films
Hazeltje in de lente
Ik vind 'Raad eens hoeveel ik van je hou' zo schattig. Toen zoonlief een dreumes was vond hij het heerlijk als ik het voorlas. We kwamen min of meer vanzelf terecht bij de seizoenen met Hazeltje en de lente is er daar eentje van. Hierin ontdekt Hazeltje dat alles in de natuur groeit en bloeit en vraagt hij zich af hoe hij zal veranderen.

Lente met Jip en Janneke
Een verzameling van elf verhalen met steeds de lente als thema. Met natuurlijk de befaamde illustraties van Fiep Westendorp. Ondanks dat ik het niet altijd eens ben met de opvoeding die Jip en Janneke krijgen blijven het fijne verhalen die ieder kind zou moeten kennen.

Leve de lente
Een zoekboek voor de kleinsten waar ze van alles in kunnen vinden. Er is werkelijk zoveel te zien op elke pagina. Zoekboeken zorgen voor enorm veel gespreksstof en helpen bij de ontwikkeling van de woordenschat. Wij maakten na het kijken vaak een wandeling om te kijken wat we uit het boek tegenkwamen in de buurt.

Lente
Mooi geïllustreerd boekje zonder tekst. De lente komt op verschillende manieren aan bod en het boek laat zien wat je allemaal kunt doen in de lente. Ook erg geschikt om op de seizoenstafel te zetten. 

Kikker viert feest
Kikker is hier altijd erg geliefd geweest. In dit boek viert kikker dat het na een lange winter eindelijk lente is. Samen met zijn vrienden organiseert hij een lentefeest.

Zo worden kleine dieren groot op de boerderij
Mooi boek over hoe jonge dieren leven op de boerderij. Grote kleurenfoto's illustreren de verschillende verhalen. De dieren leven stuk voor stuk op fijne boerderijen zoals ik dat graag zou zien voor elk dier. Je kunt dit boek zowel informatief gebruiken bij een thema maar het is ook fijn om samen naar de foto's te kijken en erover te praten. Helemaal leuk om daarna een (kinder)boerderij te bezoeken. Tip: In juni zijn er weer de 'Lekker naar de boer' dagen. 

Het vreemde ei
Alle dieren leggen een ei behalve eend. Gelukkig vindt hij een ei waar hij trots op gaat broeden. De andere vogels maken flauwe opmerkingen waar eend zich lekker helemaal niets van aantrekt. Wanneer het ei uitkomt staan alle vogels allemaal paf. Zeer verrassend en grappig einde!

Rupsje nooitgenoeg
Ik denk dat de meeste van jullie deze klassieker wel kennen. Vanwege de metamorfose en het ontluiken van nieuw leven vind ik het goed bij de lente passen. Een mooi verhaal om voor te lezen. Wat ik overigens volledig kan citeren, omdat zoonlief het zo vaak wilde horen toen hij kleiner was. Ik vermoed dat mijn moeder het ook nog van buiten kent omdat ook zij het eindeloos voorlas aan mij. Dit boek las ik later opnieuw voor tijdens ons vlinderproject. Het was zo mooi toen onze eerste vlinder geboren werd.

Het verhaal van de wortelkindertjes
Dit is een van de boeken dat ik elk jaar tevoorschijn tover. Het gaat over de wortelkindertjes die onder grond leven. Wanneer de lente in aantocht is maken ze zichzelf en de insecten kleurrijk en netjes. Tot het moment eindelijk daar is en ze in een optocht uit hun ondergrondse huisje vandaan komen. Het staat elk jaar vanwege de mooie prenten op mijn seizoenskastje.

Vos en Haas, troep is leuk!
Haas en Uil houden een voorjaarsschoonmaak. Alles wat ze niet meer willen hebben gaat weg. Wanneer ze naar elkaars spullen kijken willen ze wel ruilen. Maar zal dat goed gaan? Zulke fijne boeken om voor te lezen en voor beginnende lezers om zelf te lezen. Je kunt het eerst samen lezen waarbij je kindje de dik gedrukte woorden leest en jij de rest. Waarna ze het uiteindelijk zelf kunnen gaan lezen. Veel en veel leuker geschreven dan de meeste AVI boeken.

Saskia en Jeroen in de lente
Zoonlief is dol op deze ondeugende tweeling en lacht af en toe hardop tijdens het voorlezen. Zelf las ik deze serie ook graag toen ik klein was. Ook in dit boek doen ze weer gekke dingen. Allemaal passend binnen het thema lente. Tip: veel van de boeken van Saskia en Jeroen zijn ook verkrijgbaar als luisterboek.  

Erik of het klein insectenboek
Een klassieker. Erik Pinksterbloem komt terecht in het schilderij Wollewei, waar hij allerlei spannende avonturen beleefd in de wereld van de insecten. Tijdens het verhaal komen er allerlei wetenswaardigheden over de natuur aan bod en moeilijke woorden worden niet geschuwd. Dit boek is ook verkrijgbaar als luisterboek en is een van zoonlief favorieten. Hij luistert er graag naar in bed. Daarnaast is het boek verfilmd.

Iep!
Warre vindt in het weiland iets heel bijzonders; een heel klein meisje met vleugels. Hij en zijn vrouw Tine noemen haar Iep. Tine wil Iep dolgraag houden en opvoeden als een mensenkind. Maar de natuur laat zich niet dwingen en Iep vliegt weg. Omdat Tine nog zo graag afscheid wil nemen gaan zij en Warre achter Iep aan. Dat levert bijzondere situaties op. Hier thuis zijn we alle drie dol op de fantasievolle schrijfstijl van Joke van Leeuwen. Zij ontving verschillende prijzen voor dit boek. Ook verkrijgbaar als luisterboek en prachtig verfilmd. 

Kikkerdril
Een heerlijke lentefilm waarin Max op zoek gaat naar kikkerdril. Hij denkt dat dit ervoor zal zorgen dat zijn broer weer kan praten. Onderweg komt hij Jesse tegen en samen beleven ze spannende avonturen in de natuur. Tussendoor komen er allerlei liedjes en dieren voorbij. Vooral het pannenkoekenliedje blijft in ons hoofd zitten! De film geeft een mooi beeld van onze natuur en van het plezier in het ontdekken hiervan. Natuurmonumenten werkte mee aan deze film. Tijdens ons kikkerproject een paar jaar terug hebben we deze film vaak gekeken.

Linus in Svingen
Iedereen kent Linus natuurlijk van de kerstserie. Maar er is er ook eentje van de lente! In deze serie maken Linus en zijn vrienden opnieuw van alles mee, maar dan in het groene voorjaar. Het is een heel andere gezicht vergeleken met al het wit in de wintereditie. Maar wit of groen, de Noorse omgeving en de avonturen blijven leuk om te kijken.   
   
Veel lees en ontdekplezier gewenst deze lente!

Liefs MamaNatuurlijk

*op deze pagina staan affiliate links

2 opmerkingen :

  1. Dank weer voor al je leuke tips, nu dan over de lente! Meteen e.e.a. gereserveerd voor dochterlief bij de bieb.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...