maandag 7 maart 2016

Reduce, reuse & recycle

Dé kernwoorden voor een bewuster en groener leven. Naast het aanschaffen van eco producten zorgt verminderen en hergebruik namelijk voor nog minder afval. De drie gouden regels zijn daarom:

 1. heb je het echt (nieuw) nodig? (reduce)
 2. kun je het hergebruiken? (reuse)
 3. zo niet dan kies je voor recyclen (recycle)

Reduce
De eerste groene stap is reduce. Oftewel gebruik en verbruik minder producten en materialen. Waarbij consuminderen de lastigste voor mij is. Er wordt zoveel prachtigs gemaakt en ik hou ervan om mooie dingen om me heen te hebben. Ik let bij mijn aankopen op het materiaal wat er gebruikt is, de duurzaamheid en bepaal hoe graag ik het wil hebben. Dat helpt bij het maken van een bewuste keuze wanneer ik iets nieuw aanschaf. Reduce betekent overigens niet persé dat je niet meer mag shoppen. Je kunt ook denken aan het verminderen van verpakkingsmaterialen door bij winkels als Bag&Buy te kopen, geen tasjes aan te nemen of rechtstreeks bij de boer of leverancier in te slaan. Supermarkten bijvoorbeeld verpakken vrijwel alle producten, terwijl je op de markt of bij de boer alles los kunt krijgen. Inspirerend vind ik de zero waste vrouwen waar ik onlangs dit artikel over schreef.  

Reuse
Een stuk gemakkelijker is het stukje reuse. Bedenk voordat je iets weggooit of het nog een tweede leven kan krijgen. Via Marktplaats, een koopjeshoek, de kringloopwinkel of Gratis op te halen. Misschien kun je bepaalde dingen zelf hergebruiken zoals lege potjes voor kaarsjes of drankjes. Kaarsstompjes om te versmelten tot een nieuwe kaars en oude stukken stof om iets nieuws van te naaien (recyckleren) of een vlaggetjeslijn van te maken. Voor het magazine Kiind schreef ik de artikelen 'Recycletuin' en 'Nieuw is niet nodig' boordevol reuse tips. En mijn twee mannen maakten een paar jaar terug een waterbaan van hergebruikte materialen. Allemaal manieren om oude spullen of ogenschijnlijk waardeloze materialen een nieuw leven te geven. Vorig jaar bezocht ik het 'Bijna Waste Geweest Feest' waar weer extra duidelijk werd hoeveel er weggegooid wordt wat nog prima gebruikt had kunnen worden.

Recycle
De gemakkelijkste stap is recyclen. Daar hoef je maar weinig voor te doen. Je zorgt ervoor dat het in de juiste bak gedaan wordt of je brengt het naar de gemeente en klaar ben je. Het is ontzettend fijn dat steeds meer mensen recyclen. Maar enkel recyclen maakt de afvalberg uiteindelijk niet kleiner. Voor sommige landen geldt zelfs dat zij het minder schone stuk van het recyclen van plastic uitbesteden aan lageloonlanden, zoals te zien is in de documentaire 'Bag it'. Recyclen blijft natuurlijk beter dan gewoon zomaar weggooien, maar vergeet ook de stappen reduce en reuse niet.

Afgelopen weekend heb ik genoten van reuse op grote schaal. Twee keer per jaar werk ik voor een tweedehands speelgoed- en kledingbeurs. Zakken vol worden er ingeleverd en wij zorgen ervoor dat alles op maat en categorie ligt. De avond voor de beurs wanneer alles gesorteerd is mag je als medewerker alvast shoppen. En net als voorgaande jaren vis ik de mooiste dingen eruit. Het is een beetje een talent kan ik wel zeggen, want binnen 15 minuten heb ik de hele berg in zoonliefs maat doorgewerkt. Daarna loop ik langs het speelgoed en knutselmateriaal om daar nog even te neuzen.

Wanneer mijn tas vol zit trek ik me terug om alles goed te bekijken. Ik beoordeel of het echt mooi en leuk genoeg is. Heb ik mijn keuze gemaakt dan reken ik af en ga naar huis. Om me de volgende ochtend weer te melden bij de beurs. Met de verkoop, het terug sorteren en opruimen zijn we de hele dag bezig. Maar het is de moeite waard, want er zitten weer hele mooie stukken tussen. Met wat hij nog past van vorig jaar en de nieuwe items die ik vond is zoonlief zo goed als voorzien deze lente en zomer. En dat voor nog geen €40,-.

Koop jij kinderkleding ook weleens tweedehands?

Liefs MamaNatuurlijk

4 opmerkingen :

 1. Soms via een ruilsite, maar binnenkort hoop ik zelf een heleboel spul te verkopen op een kinderkleertjes beurs. De zolder slibt dicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welke ruilsite is dat? Ben benieuwd hoe het werkt.
   Hier slipt de zolder ook af en toe dicht haha. Heerlijk om op te ruimen en er nog wat aan te verdienen ook!

   Verwijderen
 2. Ik merk dat de kledingbeurs hier in de wijk een enorme graaibeurs is. Daar houd ik niet zo van. Vrouwen die een hele bigshopper volstouwen en dan in een hoekje alles gaan uitzoeken.
  Voor kleine man koop ik wat nodig is, maar ook niet veel meer. En meestal in de wat goedkopere winkels. Ik wil dat hij kan spelen en niet bang hoeft te zijn dat hij vies wordt. En ik maak natuurlijk zelf het een en ader voor hem.
  Voor mezelf heb ik voor dit jaar bedacht dat ik zo weinig mogelijk kleding ga kopen, maar probeer het te doen met wat ik al heb. Ik mag wel stof halen om zelf iets te gaan maken. Dat is mijn hobby. Maar het tempo ligt niet zo hoog, dus mijn kledingkast zal niet vol hangen met zelgemaakte spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier valt het qua graaien wel mee. Alhoewel er wel dingen in de tas gestopt worden om even later goed te beoordelen. Dat doe ik zelf ook wel. Ik doe het wel zo snel mogelijk zodat andere mensen de artikelen die ik toch niet wil alsnog kunnen kopen. Zo zonde wanneer het niet verkocht wordt omdat het te lang in een tas blijft zitten.

   Ik denk er precies zo over qua spelen en vies worden. Zo jammer wanneer kleding je beperkt.

   Wat heerlijk dat je zelf kleding kunt maken. Alleen al om te kunnen recykleren en vermaken lijkt me dat zo handig!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...