zaterdag 27 februari 2016

Kijktip: Cooked

Op mijn Facebookpagina tipte ik eerder deze week de prachtige Netflix documentaire 'Cooked'. Inmiddels heb ik de gehele documentaire gezien en ben alleen maar enthousiaster geworden. 

De vier elementen
De serie is gebaseerd op het boek 'Cooked' van schrijver Michael Pollan ('Een pleidooi voor echt eten'). In vier delen met elk als thema een van de vier elementen neemt Pollan ons mee in de geschiedenis van ons voedsel en toont hij de eetgewoonten uit verschillende culturen.

Het belang van samen eten, natuurlijke zelfgemaakte voeding en de rol van de voedingsindustrie komen uitgebreid aan bod. Bij elk element wordt toegelicht hoe het precies werkt en wat de invloed ervan is op ons lichaam, de eet beleving en het voedsel zelf. Zo wordt uitgelegd hoe microben (aarde) uit fermentatie onze gezondheid beïnvloeden en wat er nu precies aan de hand is met gluten en gist (lucht).

Kookkriebels en mindfulness
Ook zien we hoe Pollan zelf aan de slag gaat met verschillende bereidingswijzen. Hiermee wil hij laten zien dat zelf je voedsel bereiden niet moeilijk hoeft te zijn en zowel rustgevend als praktisch is. Koken als verbinding tussen mensen, een mindfulness momentje en een heilzaam middel voor je lichaam. In een land als Amerika waar steeds minder mensen zelf koken is dat een belangrijk onderwerp om te benadrukken. Maar ook in Nederland zie je dat steeds meer mensen het eten (of een deel daarvan) niet meer zelf bereiden. Fabrikanten en supermarkten maken het ons dan ook wel erg gemakkelijk. Gelukkig is het alweer een tijdje een trend om alles zelf te maken en zijn er ontzettend veel mensen die hun kennis graag delen.

Van boeken over koken zonder pakjes tot workshops broodbakken en fermenteren. Dat maakt het een stuk makkelijker om ermee aan de slag te gaan. Ook in 'Cooked' worden er veel tips gegeven waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Ik kreeg er in ieder geval eetlust en de kookkriebels van.

Kortom, 'Cooked' is een verrukkelijke en mooie documentaire om dit weekend met het hele gezin te kijken.

Liefs MamaNatuurlijk 

*op deze pagina staan affiliate links

4 opmerkingen :

 1. Lijkt me een hele leuke documentatie, helaas hebben we geen netflix

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ow wat jammer zeg! Het boek schijnt ook heel erg goed te zijn, maar die heb ik nog niet gelezen.

   Verwijderen
 2. Dank voor de goeie tip! Ik ga zeker kijken! Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Ik hoop dat jullie een heerlijk weekend hebben gehad.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...