maandag 15 februari 2016

Big magic

Vorige week schreef ik over wat je nu precies werk kan noemen. Daarbij werd mij al snel duidelijk dat het met name creatieve beroepen zijn die niet altijd gezien worden en voelen als werk. Wat creativiteit precies is en of je daar je werk van zou moeten maken, daar gaat het boek Big magic over wat ik vorige week gelezen heb.

Geen excuses meer
In Big magic rekent Elizabeth Gilbert allereerst af met alle excuses die je maar kunt hebben om niets met je creativiteit te doen. Ze begint met moed, want dat vraagt het zeker van je wanneer je jouw werk de wereld in stuurt. Of zoals ze zelf zegt: "Heb je de moed om naar buiten te treden met de schatten die binnen jou verborgen liggen?". Het kan heel kwetsbaar voelen om je werk te delen en daar kritiek op te krijgen. Maak het vooral niet persoonlijk raadt Gilbert aan. Neem je werk serieus, maar neem het niet serieus. Deze paradox is zeer belangrijk om het allemaal in perspectief te blijven zien. Het is misschien voor je ego niet zo fijn wanneer je werk niet goed ontvangen wordt. Maar het is zeker niet het einde van de wereld en ook niet het laatste werk wat je ooit zult maken. Perspectief dus. Zelf zegt ze in al haar boeken zo een hele rits fouten aan te kunnen wijzen.

Je hebt geen toestemming nodig
Op vergelijkbare wijze pakt ze toestemming aan. Veel mensen denken een soort toestemming nodig te hebben om een creatief leven te kunnen leiden. Een diploma van de Kunstacademie of studie Communicatie wetenschappen wordt een toestemmingsbriefje, waarna ze eindelijk kunnen beginnen. Niet op wachten drukt Gilbert iedereen op het hart. Creatieve expressie zit in ieder van ons en stamt al uit de tijd dat we allemaal makers waren. En zo stelt ze, een hoop kunst is gemaakt doordat mensen maar wat aanklooiden. Gewoon omdat ze bijvoorbeeld hun spullen of omgeving wilden verfraaien. Dus ga lekker aan de slag en wacht niet op toestemming van wie of wat dan ook.

Prachtig vind ik haar stukje over perfectionisme, wat zij omschrijft als: ... 'Een deftige haute-coutureversie van angst. ... Angst op hoge hakken met een nertsjas aan die doet of hij elegant is.' Zonde van je tijd! Want je kunt toch nooit iets maken wat bij iedereen in de smaak valt. Streef daar ook niet naar. Haar credo is: "Af is beter dan goed". Hoeveel prachtige ideeën blijven precies dat omdat ze niet perfect bevonden worden door de maker? Begin met dingen af te maken en maak je niet al te druk of het perfect is.

Tips en tricks
Naast vele praktische tips over wat te doen als je inspiratieloos bent of bang bent dat je aan je creatieve plafond zit, omschrijft ze inspiratie als iets magisch zonder al te zweverig te worden. Ideeën als een soort levensvorm die verwezenlijkt willen worden en daarvoor een mens zoeken. Hiervan worden verschillende mooie voorbeelden gegeven in het boek. Gilbert benadert inspiratie en creativiteit als een samenwerking waar je open voor moet staan. Je hoeft er niet op te zitten wachten, blijf vooral lekker bezig. Maar volg je nieuwsgierigheid en stel vragen zo adviseert zij. Nieuwsgierigheid is nog belangrijker dan passie. Passie kan nogal eens vernietigend werken terwijl nieuwsgierigheid op rustige wijze nieuwe deuren voor je opent.

Haar tip om ontspannen je nieuwsgierigheid te volgen en te zien waar dat toe leidt spreekt me erg aan. Gewoon wat aanrommelen met iets waar je op dat moment interesse voor hebt. Geen verwachtingen. Geen moeten maar gewoon zijn, ervaren en maar zien wat het je brengt.

Big magic is een inspirerend boek voor iedereen die bezig is met creativiteit of dat meer zou willen. Echt het lezen waard!

Liefs MamaNatuurlijk

*op deze pagina staan affiliate links

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...