dinsdag 8 december 2015

Mooie kerstboeken en filmtips

Net als in de herfst en tijdens de Sinterklaas periode komen we hier helemaal in de juiste sfeer door het lezen van boeken.

Knus en gezellig
Heerlijk samen met een dekentje op de bank. Daarbij zorgen we voor voldoende warme chocolademelk. Tussendoor draaien we kerstcd's en tijdens movie night kijken we kerstfilms. De adventskalender hangt aan de kast met daarin voor elke dag een briefje met een leuke activiteit en onder de boom komen steeds meer pakjes te liggen. Met als terugkerend cadeau het 'Kerstfilm pakket'.

In zijn kamer staat een klein kerstboompje met lichtjes en hangt een kerstster, voor een betoverende sfeer. Toen zoonlief nog klein was maakte ik voor hem deze Kerst sensory box, wat een groot succes was. Langzaam maar zeker raken we vanzelf in de kerstsfeer. Ook voor dit jaar liggen de boeken alweer klaar. Speciaal voor jullie zette ik onze favoriete boeken en kinderfilms op een rij. Klik op de titel voor meer informatie.

Boeken en films
Kerstfeest met kikker
Waarschijnlijk hoef ik dit boek niet meer voor te lezen dit jaar. Misschien nog één keertje omdat zoonlief erg nostalgisch ingesteld is. Dit was een van de eerste kerstboeken die ik las met zoonlief. Kikker is heel lang een van zijn favoriete personages geweest.

Droomsneeuw
Een lief boek van Eric Carle over een boer die droomt dat het gaat sneeuwen. In zijn droom bedekt de sneeuw alle dieren. Samen kun je raden welke dieren eronder verstopt zitten. Wanneer hij wakker wordt heeft het echt gesneeuwd. De boer gaat snel naar buiten om zijn dieren eten te geven. Ook legt hij voor hen een cadeautje onder de kerstboom buiten. Aan het einde kun je op een knopje drukken waarna er een tingelend muziekje klinkt. Toen zoonlief klein was vond hij het raden en het drukken op het knopje ontzettend leuk om te doen.

De kerstboom van Lotje
Heks Lotje wil haar Kerstboom versieren want ze wil op tijd zijn voordat de Kerstheks de cadeautjes komt brengen. Er komen echter steeds heksen en dieren schuilen bij haar wat de gezelligheid alleen maar verhoogd. Bij elke nieuwe gast kun je de bladzijde uitklappen. Uiteindelijk komt ook nog de Kerstheks langs. De tekeningen zijn prachtig gemaakt met zachte kleuren. Een lief boek over het belang van saamhorigheid en gezelligheid rondom de Kerst.

Kerstmis
Het traditionele Kerstverhaal getekend en geschreven door Dick Bruna. Helemaal in de hem kenmerkende stijl gemaakt en gemakkelijk te begrijpen voor peuters en kleuters. Bij sommige boeken zit ook een korte dvd met het boek als animatie. Dit is samen met Kikker een van de eerste boeken die ik voorlas toen zoonlief klein was.

De avond voor kerstmis
Hét klassieke Amerikaanse verhaal 'The night before Christmas'. Het is zowel in het Nederlands als in het Engels voor te lezen. Omdat het rijmt leest het fijn voor en ik lees het altijd in het Nederlands en het Engels voor. Dit is een van mijn persoonlijke favorieten.

De kleine kerstman
De kleine kerstman is nog te klein om met de andere kerstmannen mee te gaan om zijn zelfgemaakte cadeautjes rond te brengen. Dit maakt hem erg verdrietig. Totdat hij hoort dat de dieren in het bos nooit cadeautjes krijgen. Hij zorgt ervoor dat alle dieren cadeautjes krijgen. De dieren zijn helemaal gelukkig en zijn collega's zijn trots op hem. Vanaf dat moment wordt hij de dieren kerstman.

Het boompje
Prachtig geïllustreerd boek over een boompje wat niet gelukkig is met zichzelf. Hij heeft stekelige naalden en wil zo graag gouden blaadjes hebben. Die krijgt hij maar dat blijkt helemaal niet handig te zijn, want ze worden gestolen. Ook glazen en groene blaadjes blijken niet zo handig te zijn. Uiteindelijk wenst hij zijn eigen naaldjes weer terug en dan gebeurt er iets moois en leert het boompje tevreden te zijn met wie hij is. We hebben dit boek vorig jaar onder de boom gelegd, omdat we het alle drie zo mooi en ontroerend vinden.

Kerstmis in de stal
Het verhaal van Jozef, Marie en Jezus komt tot leven in de verbeelding van een meisje. Zij ziet voor zich dat het verhaal zich afspeelt in haar eigen stal. Met mooie donkere illustraties waarbij het verhaal van de geboorte van Jezus op een simpele manier wordt verteld. Deze lees ik elk jaar weer opnieuw voor.

Kerstfeest voor een elfje
Elfje Fliera vindt is verdwaald en wordt door dieren de weg gewezen. Het is echter zo koud dat ze niet meer kan vliegen. Omdat ze te voet is komt ze een verdwaald kabouterkind tegen wat ook door het bos dwaalt. Samen komen ze gelukkig de kerstman tegen die hen naar het kabouterdorp brengt. Fliera mag vervolgens Kerstmis daar vieren.

Anton en het kerstcadeau
Een van zoonlief favorieten. Anton ziet dat de Kerstman een cadeau verliest en gaat achter hem aan om het terug te geven. Onderweg blijkt dit niet altijd gemakkelijk. Hij moet over bergen, door het woud en de rivier. Uiteindelijk blijkt het cadeau voor hem te zijn en is het ook nog precies wat hij wilde hebben.

Hoe de gniep kerst stal
Het bekende verhaal van dr. Seuss geschreven op de voor hem herkenbare rijmende wijze. Heel knap vertaald, want het ritme en de bijzondere woordkeuze wat het in het Engels zo herkenbaar maakt blijft behouden. De Hunnen zijn dol op Kerstmis en de Gniep heeft er een hekel aan. Hij besluit Kerstmis te stelen en neemt Kerstbomen, cadeaus en alle versiering mee. Maar dan blijkt dat de Hunnen ook zonder al deze dingen samen kerst kunnen vieren en ontdooit langzaam het hart van de Gniep. Het verhaal is ook verfilmd: 'How the Grinch stole Christmas' en ik denk dat deze film volgend jaar misschien wel in zoonliefs kerstfilm pakket gaat.

Kerstfeest in het grote bos
Een mooi adventsverhaal over Tomte Tummetot en de dieren in het grote bos. De dieren bereiden de kerst voor en wachten tot Tomte eindelijk zal komen. Twee konijntjes gaan hem alvast zoeken. Wanneer er een sneeuwstorm over het bos trekt verdwalen de konijnen. Zal dat nog goed komen?

Engel
Op een dag hoort een jongetje een vreemd geluid en ziet hij Engel aan een tak hangen. Hij redt en verzorgd haar. Tot haar verdriet is ze haar boodschap kwijt. Om haar boodschap te kunnen vinden laat het jongetje haar op aan zijn ballon. Samen vinden ze haar boodschap en krijg het jongetje een wel heel bijzonder kerstcadeau. Mooi getekend en gewoon een schattig verhaal over de kerstboodschap: vrede op aarde.

De ezel en de os
Ezel en een os wonen samen in een stal. Os is echter een onaardig en humeurig dier. Op een nacht veranderd alles wanneer het kindje Jezus wordt geboren. Het maakt van de os een vriendelijk en zorgzaam dier en de ezel krijgt de eer om Jezus samen met zijn ouders weg te brengen. Bij thuiskomst verwelkomt de os de ezel met liefde en aandacht en gaan ze als vrienden verder.

De kerstreis
Een verhalenbundel met vier mooie Kerstverhalen. Vorig jaar liep ik dit boek mis en ik hoop het dit jaar wel voor te kunnen lezen. Alle tekeningen en een deel van de verhalen zijn gemaakt door de auteur van 'De mooiste vis van de zee'.

Kerst met Linus
Naast het lezen van boeken kijken we ook films. Dit is een serie waar we elk jaar opnieuw van genieten. Op televisie begint het al op 1 december. Maar dan is het hier nog Sinterklaas. Dus kochten wij de hele serie zelf zodat we kunnen starten na het Sinterklaasfeest. De eerste dag is het even binge watchen en daarna kijken we er elke dag eentje. De verhalen van Linus en zijn vrienden in het Noorse dorpje Svingen zijn aandoenlijk, spannend, grappig en hartverwarmend. Voor ons geen Kerst zónder Linus!

De sneeuwman
Een bekende klassieker die geanimeerd is. Het magische verhaal van een sneeuwpop die op een nacht tot leven komt en allemaal avonturen beleefd met de jongen die hem maakt. Bij elke sneeuwpop die we maken hoopt zoonlief dat die van hem ook tot leven zal komen. De prachtige muziek maakt het helemaal af.

The Polar express
Deze film zat vorig jaar in het 'Kerstfilm pakket' van zoonlief. Het verhaal gaat over een jongetje dat twijfelt of de Kerstman wel echt is. Op een nacht stopt er een trein voor zijn deur en wordt hij uitgenodigd om mee te gaan naar de Noordpool. Onderweg maakt hij allerlei spannende dingen mee en ontmoet hij uiteindelijk de Kerstman. Een mooi verhaal wat ook verkrijgbaar is als luisterboek dat zoonlief graag in bed luistert.

Arthur Christmas
Grappige film over Arthur, de onhandige zoon van de Kerstman. Zijn zeer competente broer Steve heeft Kerstmis volledig gemoderniseerd inclusief high tech slee, waardoor het bezorgen van de cadeaus vrijwel vlekkeloos verloopt. Steve is dan ook helemaal klaar om zijn vader op te volgen. Arthur zelf is verantwoordelijk voor de correspondentie. Wanneer blijkt dat een kindje haar cadeau niet op tijd zal krijgen stelt Steve dat 99% afgeleverd toch prima is? Het is maar een foutmarge van één procent! Arthur kan echter niet rusten totdat alle kinderen hun cadeaus hebben. Dus gaat hij met de ouderwetse slee, de gepensioneerde Grootkerstman en diens rendier op pad. Zal het cadeau nog op tijd komen?

Midden in de winternacht
Wanneer Max een eland door het dak van de schuur ziet vallen gaat hij erop af. Eland Moos blijkt te kunnen praten én voor de Kerstman te werken. Moos doet de testvluchten met de Kerstman voordat de rendieren het op kerstavond overnemen. Dit is echter helemaal verkeerd gegaan en nu is de Kerstman kwijt. Moos moet de Kerstman op tijd vinden, anders gaat kerst niet door dit jaar. Hierbij heeft hij de hulp van Max nodig. Wij keken deze film in de bioscoop en vonden het een heerlijke film. Met als bonus dat het een Nederlandse film is wat het extra herkenbaar maakt allemaal.

Home alone
Deze film kennen jullie allemaal wel toch? Hij gaat dit jaar in het 'Kerstfilm pakket' van zoonlief, want hij kent hem nog niet. Voor degenen die hem toch nog niet kennen. De familie van Kevin heeft een vakantie gepland, maar door een misverstand vergeten zijn ouders hem. Kevin is dus alleen thuis en geniet daar in eerste instantie volop van. Totdat twee boeven proberen in te breken in zijn huis. Dit kan Kevin natuurlijk niet laten gebeuren en hij zet allemaal booby traps voor de boeven klaar. Slapstick ten top, waardoor ik verwacht dat dit een grote hit zal zijn bij zoonlief. Net als bij zijn geliefde Buurman & Buurman gaat werkelijk alles mis.

Veel plezier met voorlezen allemaal!

Liefs MamaNatuurlijk

*op deze pagina staan affiliate links

4 opmerkingen :

 1. Mede door jouw blog kom ik ook nog meer in de kerstsfeer! Dank weer hoor voor deze opsomming. Heb de reserveringen weer gedaan bij de bieb!
  Hele fijne en warme feestdagen voor jullie drie. Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wat leuk om te lezen. Heel veel leesplezier samen en fijne en gezellige feestdagen gewenst.

   Liefs

   Verwijderen
 2. Hier is Mickeys Magical Christmas favoriet bij mijn kleine meid. Krijg ook zo'n zin in kerst :) ik laat de stapel wasgoed maar even voor wat het is en ga de kerstversieringen maar eens opzoeken :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel kijk en versier plezier gewenst! En een mooi voornemen om de boel lekker de boel te laten en te genieten samen.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...