donderdag 12 november 2015

De fijnste Sinterklaasboeken

Het is alweer bijna die tijd van het jaar. Hét moment waar veel kinderen naar uit kijken. Dat geldt ook voor zoonlief.

Hij weet hoe het zit
Ondanks dat hij al vanaf het begin weet hoe de vork in de steel zit, vindt hij het gewoon heel gezellig. We maken er dan ook een feestje van. Ik versierde maandag het huis en ook het seizoenskastje toverde ik in de juiste sfeer. Van mijn vriendin Anna kreeg ik deze schattige Sinterklaas-slinger en ontdekte toen ook deze rietjes, aftelkalender en prikkers. Een tafelkleed en Pietenpak erbij en zo heb je in een handomdraai de Sint-sfeer in huis!

Nog even en dan hebben we weer pepernoten in huis en kijken we op zaterdag naar de intocht op televisie met warme chocolademelk. Dan zetten we gezellig onze schoen. Er wordt ook elk jaar van alles georganiseerd bij zoonliefs clubjes en in de omgeving. Zo versiert hij onder andere steevast een taai-taaipop bij het tuincentrum, is er Pietengym, komen Sint en Piet langs bij de sportclub, kleurt hij een schoentje bij de lokale supermarkt en knutselt hij her en der leuke dingen in elkaar.

Voorlees festijn
Om helemaal in de Sint-sfeer te komen lezen we ook veel boeken over het feest. Dat doen we zodra het Sinterklaasjournaal start, want dan begin je het ook steeds meer om je heen te zien. We draaien vanaf dat moment steeds vaker Sinterklaasliedjes en kijken soms een film.

Ik weet niet precies hoe het feest er landelijk uit zal gaan zien dit jaar. We wachten de cliffhanger van het Sinterklaasjournaal van gisteravond in spanning af. Nickelodeon gaat sowieso voor een andere benadering. Zelf vind ik het prima om het feest aan te passen. Alsjeblieft dan wel graag zonder die clowns van vorig jaar! Er zijn echter nog geen of weinig alternatieve boeken op het moment. Dus hou ik me voorlopig nog aan degenen waar Piet er als Zwarte Piet in staat. Ik ben wel benieuwd of en wanneer er nieuwe boeken zullen komen. En vooral hoe het allemaal ingevuld zal worden de komende tijd.

Tot dan volgen hier onze favoriete Sinterklaasboeken, met daarbij een paar nieuwe die we dit jaar voor het eerst gaan lezen. Leuk om te lezen en om te geven. Klik op de titels voor meer informatie.

Boeken en films
Sinterklaas
Het mooiste kijk en zoek boek wat er bestaat. Gemaakt door Charlotte Dematons en winnaar van het Gouden penseel. Het begint in Spanje bij het huis van Sinterklaas en beeld vervolgens het hele feest af. Op de plaatjes valt ontzettend veel te zien en zitten vele grapjes verborgen. Leuk voor groot en klein dus en alleen vanwege de mooie prenten een absolute must have. Wij zetten het steevast open op het seizoenskastje.

Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters
Dit schattige boek beschrijft het hele verhaal van ons Sinterklaasfeest op rijm. Leest door de cadans heerlijk voor. Kinderen krijgen tijdens het voorlezen een duidelijk beeld van het feest en wat ze zo'n beetje kunnen verwachten. Met daarbij een paar inkijkjes in het leven van Sint en Piet. Wij lezen dit boek al voor sinds zoonlief klein is.

O, kom er eens kijken
Een lief boek wat gaat over een kleine Das die pepernoten ruikt. Hij volgt het spoor en ontdekt dat je de pepernoten kunt krijgen door je schoen te zetten. Hij besluit dit te gaan doen. Dankzij de tekeningen is het ook voor hele kleine kinderen een fijn boek om samen te lezen. Bij het boek zit een dvd waarin het verhaal met poppen en mensen wordt nagespeeld.

Het paard van Sinterklaas
Klein boekje met eenvoudige tekeningen over het paard van Sinterklaas. Zij neemt namelijk ontslag waardoor de Sint op zoek moet naar een nieuw paard. Verschillende dieren solliciteren voor de baan, maar blijken niet echt geschikt. Het paard zelf krijgt twijfels en vermomd zich zodat ze toch mee kan op de boot. Met humor geschreven en daardoor erg leuk om voor te lezen.

Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek
Een mooie verhalenbundel met bijdragen van verschillende bekende kinderboekenschrijvers en illustrators. Er staan zowel lange als wat kortere verhalen en versjes in die de verschillende aspecten van het feest beschrijven. Van de boottocht tot aan 5 december. Fijn om samen op de bank te lezen.

Zie de maan schijnt door de bomen
Mooi prentenboek waarin aan de hand van klassieke Sinterklaasliedjes het Sinterklaasverhaal wordt verteld. De dieren op de prenten ontdekken zo dit oer-Hollandse kinderfeest. Met een cd om alle liedjes samen te beluisteren en lekker mee te zingen.

Het grote Sinterklaas versjes en verhalen boek
Mooi geïllustreerd boek zoals ook de andere boeken van Harmen van Straaten. Dit Sinterklaasboek is een verzameling van verhalen en versjes. De versjes kun je voorlezen en zingen de verhalen variëren van korte tot wat langere. Fijn boek om in de juiste stemming te komen.

Het vergeten pietje
Wanneer de Sint en alle Pieten naar Nederland vertrekken vergeten ze per ongeluk de kleinste Piet. Eerst vermaakt hij zich prima door lekker lang in bad te gaan, in het bed van Sinterklaas te gaan slapen en te smullen van een zelfgebakken taart. Maar dan vindt hij een rebus in een fles waaruit blijkt dat Sinterklaas en de Pieten hulp nodig hebben. Kleine Piet gaat direct op pad en bewijst dat je voor grote daden niet perse groot hoeft te zijn.

De kleren van Sinterklaas
Lief prentenboek over een meisje wat ervan overtuigd is dat Sinterklaas komt logeren. Ze vond in de logeerkamer een koffer met kleren van Sinterklaas. Mooie warmen tekeningen die fijn zijn om naar te kijken.

Winterhaas
De boerderijhond komt met groot nieuws! Winterhaas komt met cadeautjes voor iedereen. Hij komt met een stroomstoot dus de dieren verzamelen bij het hek met schrikdraad. Daar staan ze vol verwachting te wachten op Winterhaas. We lezen dit boek al enkele jaren voor. De verhaspelingen van de hond waren zoonlief al snel duidelijk en hij beleefde veel plezier aan de verwarring die daardoor ontstaat.

Sinterklaas Ahoi!
Omdat de stoomboot veel te zwaar is moeten de pakjes overboord gegooid worden. Hierdoor ontvangen de zeedieren eindelijk ook eens cadeaus van Sinterklaas. Niet alle cadeaus zijn even praktisch voor ze, maar ze zijn er helemaal blij mee. De pieten gooien zelfs speciaal hun schoenen overboord zodat de zeedieren voortaan ook hun schoen kunnen zetten. Nu weet je ook gelijk hoe het nu kan dat sommige vissers schoenen aan de haak krijgen. Ted van Lieshout schrijft op zo'n prettige manier dat het voorleest als een gedicht.

Kleine ezel en Sinterklaas
Schattig verhaal van de bekende Kleine ezel en zijn vriendjes. Bok, Cavia, Das en Feestvarken zijn verkleed als de goedheiligman en zijn Pieten. Kleine ezel heeft dit door en twijfelt of Sinterklaas nog wel tijd heeft voor kinderen. Van mama mag Kleine ezel daarom zelf verkleden als Sinterklaas en zijn vriendjes uiteindelijk als Pieten. Leuk voor kleine kinderen en grappig voor grotere broers en zussen die weten hoe het in elkaar zit.

De groeten van de goede Sint
Dit boek lezen we dit jaar voor het eerst. De ik persoon in het boek is de dichter van Sinterklaas. Op een dag klopt de Kerstman bij hem aan met het verzoek dat de dichter voor hem komt werken. Hij ontvoert de dichter zelfs en pakt het zo zakelijk aan dat de dichter niet meer kan rijmen. Hij kan alleen nog maar rijmwoorden bedenken, waar de Kerstman geen ritme in kan vinden. Hij geeft het op en de dichter kan weer terug naar Sinterklaas. Het lijkt me een spannend boek en dus echt iets waar zoonlief nu wel aan toe is. Daarbij zijn we dol op gedichten en rijmen dus ik ben benieuwd wat de Kerstman ervan brouwt.

Hoe oud is Sinterklaas?
Ik ben dol op de boeken van Bette Westera. Haar vertalingen vind ik geweldig en haar manier van schrijven leest heerlijk voor. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek wat we dit jaar voor het eerst gaan lezen. Het gaat over een jongetje Mees wat heel veel vragen over Sinterklaas heeft en nu ben ik natuurlijk benieuwd naar de antwoorden.  

Sint gaat op gym
Sinterklaas verveeld zich en het is nog maar augustus. Hoe moet hij de dagen doorkomen? Hij krijgt de tip om op een sport te gaan. Hij probeert er verschillende en komt dan uit bij paardrijden. Wederom een vrolijk geschreven boek van Bette Westera.

Paulus de hulpsinterklaas
Dit boek is verschenen in de serie Gouden klassiekers, wat niet verrassend is want Paulus zelf is inmiddels ook een klassieker. We hebben al eerder Paulus boeken gelezen, maar nog niet eerder deze. Het rijke taalgebruik, het spelen met (zelfgemaakte) woorden is wat me aanspreekt in deze boeken.

Sinterklaas slaat een jaartje over
Sinterklaas heeft er helemaal geen zin in en verzint allerlei smoesjes om maar niet naar Nederland te hoeven gaan. Dan ontvangt hij een brief van een meisje die hem eraan herinnert dat hij iets heeft beloofd. Wat zal dat zijn?

Dansen op het dak
Mooi verhalenboek geschreven voor de schrijfster van 'De boze heks'. Het boek is ook uitgegeven als luisterboek en en zo gebruiken wij het. Het gaat over verlanglijstjes die kwijt zijn, een Sint die zin krijgt om te dansen en cadeautjes die misschien niet op tijd aankomen. Het boek zelf is ook zeer de moeite waard. Alleen al vanwege de mooie donkere tekeningen.

Het paard van Sinterklaas
Naast lezen kijken we ook Sinterklaasfilms. Veel films zijn helaas heel erg spannend. Met in de hoofdrol gemeneriken waardoor vrijwel alles mis gaat. Zelf vind ik dat onnodig, want voor veel kinderen is het al een spannende tijd. In 'Het paard van Sinterklaas' gebeurt er veel en zijn er ook misverstanden, maar dan zonder het te hoog opvoeren van de spanning. Tamara Bos ontving niet voor niets voor het scenario een Gouden kalf. Leuk detail is dat de film in China ook een prijs won op het Internationale Kinderfestival. Deze film brengt ons altijd gelijk in de Sinterklaas stemming.

Het gaat het over het meisje Winky wat vanuit China in Nederland is komen wonen. Omdat alles hier zo anders is vindt ze het soms moeilijk om vriendschappen te sluiten. Op een dag komt ze een pony tegen waar ze gelijk dol op is. Ze mag het verzorgen en voelt zich er verbonden mee. Wanneer pony Saartje overlijd wil ze dolgraag een ander paard. Wanneer ze van haar klasgenoten hoort dat Sinterklaas komt en dat hij cadeaus geeft wenst zij een paard. Dit probeert ze Sinterklaas duidelijk te maken, maar dat lukt niet altijd. Mooi en lief verhaal waar we elk jaar weer samen van genieten. Ook verkrijgbaar als voorleesboek en luisterboek. Het boek lezen we ook voor en van het luisterboek geniet zoonlief in bed voor het slapen gaan. 

Waar is het paard van Sinterklaas
Dit is de tweede film over Winky Wong. Ze verzorgt inmiddels het paard van Sinterklaas, maar mag er in eerste instantie van haar ouders niet op rijden. Wanneer ze op haar verjaardag uiteindelijk toch op paardrijles mag moet ze beginnen op een pony. Omdat ze het liefste op Amerigo wil rijden doet ze dat op een dag stiekem alleen. En dan gaat het mis. Het paard van Sinterklaas slaat op hol en is weg. De vraag is natuurlijk of ze het nog terug zullen vinden. Daarbij krijgt Winky een zusje, wat natuurlijk ook een grote overgang is voor haar. Ook dit verhaal is verkrijgbaar als voorleesboek en luisterboek, die wij allebei ook fijn gaan lezen en luisteren. 

Sint in Sesamstraat
Dit is een oldie but goodie. De hoofdpiet pakt per ongeluk de mijter van Sinterklaas in en verstuurd het als cadeau. Hij voelt zich daar zo rot over dat hij een afscheidsbrief aan de Sint schrijft en vertrekt. Hij komt (uiteraard) terecht in Sesamstraat waar hij zich als iemand anders voorstelt. Tommie, Ienemienie en Pino komen er achter wie hij is en besluiten hem te helpen. Herkenbaar vanwege alle bekende gezichten uit Sesamstraat en een niet al te spannend leuk Sinterklaasverhaal.

Fijne Sinterklaas allemaal!

Liefs MamaNatuurlijk

*op deze pagina staan affiliate links

Geen opmerkingen :

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...