maandag 9 november 2015

Bijna Waste Geweest Feest

Afgelopen zaterdag bezocht ik samen met mijn moeder het Bijna Waste Geweest Feest in Utrecht. Georganiseerd door Kromkommer en Rechtstreex.

Toffe tas
De bedoeling was dat je een toffe katoenen tas kocht voor €8, in de voorverkoop of €9 ter plekke. Daarin mocht je 5 kg aan groenten en fruit verzamelen en fijn mee naar huis nemen. En ik kan je inmiddels vertellen dat 5 kilo meer is dan je denkt!

Alle groenten en fruit waar je uit kon kiezen vielen in de categorie afgeschreven. Omdat ze er niet perfect uit zien of vanwege een overschot door gebrek aan communicatie. Het doel was om maar liefst 10.000 kilo van de verspilling te redden.

Keuze te over
Er lag van alles: wortelen, pompoenen, appels, peren, paprika's, uien, knolselderij, broccoli, bloemkool, tomaten en nog veel meer. Ik vulde mijn tas voornamelijk met tomaten, want ik dacht direct aan zelfgemaakte passata. Zo gemaakt en makkelijk te bewaren in potten. Daarnaast koos ik twee puntpaprika's, pompoen, knolselderij, rode kool en appels.

Behalve de vele kratten met groenten en fruit waren er nog andere stands. Natuurlijk die van Kromkommer zelf met hun soepen en die van Rechtstreex, waar je lokale en verse producten rechtstreeks bij de boer besteld. Ik kreeg daar van mijn moeder een heerlijk tzatziki kaasje. Ik denk dat ik binnenkort wat meer ga bestellen bij Rechtstreex. Het handige is namelijk dat het geen abonnement is en dat je zelf kiest wat je wil bestellen. Ze hebben vrijwel alles! Bij de bakfiets van Bag&Buy kreeg je een potje wat je kan komen vullen in de (verpakkingsvrije) winkel in Utrecht. Ga ik binnenkort zeker even doen, want ik ben er nog steeds niet geweest.

Afgedankte bollen en planten
Er was ook een kraam van Bloemenstorm met bloembollen. Ik had er geen idee van dat deze ook op grote schaal weggegooid worden als ze niet mooi zijn. Ik dacht: ze gaan in de grond en dan komt er een mooie bloem uit. Wat maakt het uit hoe de bol eruit ziet? Toch blijven ze over wanneer ze niet strak in hun vel zitten of ongelijkmatig zijn. Daarnaast is vraag een aanbod niet altijd goed afgestemd op elkaar en dus worden er heel veel bloembollen weggegooid. Zo zonde van al die bloemen!

Een van de meest aandoenlijke kramen vond ik die van Het Plantenhuis, een opvang voor dakloze planten van Femke van der Rijst. Ik heb als kind ooit een verzameling van zielige planten en stekjes gehad in mijn vensterbank. Zo leuk om te ontdekken dat iemand anders op hetzelfde idee is gekomen en op grote schaal planten is gaan redden. Het klinkt misschien een beetje vreemd een plantenasiel, maar er worden zoveel planten afgedankt terwijl ze nog mooi en gezond zijn. Hoe fijn dat iemand ze een tweede leven wil geven? Niet alleen gaat het om planten die mensen niet meer willen, ook op kantoren en bij een huisontruiming worden planten weggegooid.

Femke had zaterdag speciaal voor het feest planten meegenomen die geadopteerd konden worden. Ik kon natuurlijk niet anders dan zelf ook een plant adopteren. Het leuke is dat Femke weet waar de planten vandaan komen. De mijne komt van het Nederlands Filmfestival, waar ze samen met anderen ter decoratie de boel heeft opgefleurd. Daarna was ze niet meer nodig, kwam gelukkig bij Femke terecht en nu bij mij thuis.

Op zoek naar een origineel cadeau?
Dus heb je behoefte aan meer groen of zoek je een origineel cadeau? Ga dan eerst op de Facebookpagina van Het Plantenhuis kijken wat voor moois er tussen staat. De adoptie- en levensweg van een aantal planten wordt door fotografe Aviva Bing in een fotoproject vastgelegd. Je kunt er voor kiezen om een plant te adopteren die Aviva gaat volgen. Ik ga de fotoserie in ieder geval in de gaten houden.

Het was een fijne middag met als bonus een toffe tas vol lekkers, een heerlijk kaasje, een gezellige plant en een fijn gevoel iets te hebben bijgedragen.

Liefs MamaNatuurlijk
De inhoud van mijn tas

Waarom waste?

De soepen

Rechtstreex

Bloemenstorm

Het Plantenhuis met rechts de mijne

De toffe katoenen tas

8 opmerkingen :

 1. Reacties
  1. Mooi hé. Ik vond het echt heel erg leuk. De volgende keer neem ik mijn zoon mee. Hij wil ook graag groenten en fruit redden.

   Verwijderen
 2. Waarom niet vaker dan 1x per jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verslag van de dag MamaNatuurlijk! Wij vonden het in beide steden (Rotterdam en Utrecht) een geweldig feest en een groot succes. Hopelijk tot volgend jaar! Groetjes namens het team van Rechtstreex

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik kom volgend jaar zeker weer. Dan neem ik ook mijn zoon mee, hij wil ook graag groenten en fruit redden.

   Verwijderen
 4. Super leuk initiatief! En Bag & Buy kan ik zeker aanraden, leuke winkel (ook een leuke straat met veel andere ambachtelijke winkels). Tip ga op donderdag, dan wordt er huisgemaakte soep verkocht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O dat klinkt goed. Bedankt voor de tip, dan ga ik zeker op een donderdag!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...