woensdag 28 oktober 2015

Herfstboeken tips

Leven met de seizoenen is iets wat hier in huis opvalt. Zo is daar ons seizoenskastje, wat elk seizoen en feestdag opnieuw ingericht wordt. In de rest van het huis verschijnen ook elk seizoen passende, knusse accessoires.

Volledige beleving
Daarnaast verzin ik er altijd wat leuke activiteiten en lekkere hapjes bij. De activiteiten variëren van knutselen, workshops, musea, buiten-doe-dingen, filmpjes kijken, poëzie en natuurlijk boeken.

Het zijn de laatste die ik graag met jullie wil delen. Want wat is er nu fijner dan je samen op de bank te nestelen en te verliezen in een mooi boek. Terwijl de wind en regen om het huis gieren. Of om samen inspiratie op te doen en lekker aan de slag te gaan met iets nieuws. Bij deze onze favorieten. Klik op de titels voor meer informatie.  

Boeken
Herfstpret
Bespreekt hoe verschillende dieren overleven in de herfst. Met bij elk dier een leuke activiteit of tip om thuis te doen. De verhalen lezen gemakkelijk voor, zijn goed te begrijpen en voorzien van mooie aquarellen. Het stimuleert ons om bijvoorbeeld verder uit te gaan zoeken welke route de zwaluw vliegt of hoe rauschen precies gaat. Bij het lezen van de genoemde herfstactiviteiten kregen wij gelijk inspiratie!

De spin die het te druk had
Bekend boek van Eric Carle (Rupsje nooitgenoeg) voor de allerkleinsten. In de herfst zie je heel veel spinnen in hun web zitten. Door de dauwdruppels zijn de webben nog mooier om samen te bekijken. Dit boek past daar helemaal bij. Er komen ook verschillende andere dieren voorbij die je kunt bespreken. Het web wat de spin in het boek maakt kun je voelen op de pagina's. Heerlijk om samen te lezen en daarna spinnenwebben te gaan zoeken. 

Een zaadje in de wind
Nog een prachtig boek van Eric Carle over de tocht die een zaadje maakt nadat het wordt meegenomen door de wind. De cyclus van de bloem wordt besproken en het wordt duidelijk wat er allemaal nodig is om uit te kunnen groeien tot een mooie bloem. Leuk detail is dat het kleinste zaadje uitgroeit tot een enorme bloem. Het past bij de herfst omdat veel bloemen en planten uitgebloeid zijn en hun zaden laten vallen en natuurlijk vanwege de wind die in de herfst stevig kan waaien. Binnen kun je eventueel zelf een zaadje planten of ze buiten verzamelen voor in de lente.

De bomen in mijn tuin
Klein boekje over bomen in de verschillende seizoenen en wat er per seizoen gebeurt. Een paar bekende bomensoorten worden daarbij uitgebreid besproken. Achterin het boek vind je verschillende knutseltips die te maken hebben met bomen. Wij gebruikten dit boek bij ons project over bladeren vorig jaar. Omdat er behoorlijk wat informatie in te vinden is en duidelijke foto's in staan. Zo leerden we over de anatomie van het blad, waarom sommige bomen geen bladeren verliezen en welke dieren er op de verschillende delen van de boom leven.

Uilskuikentjes
Schattig boek over drie uilskuikentjes die op een nacht wakker worden en hun moeder kwijt zijn. Ze proberen elkaar gerust te stellen en te troosten totdat mama gelukkig weer terug is. Bij sommige uitgaven zit een dvd met het geanimeerde boek waarbij het verhaal verteld wordt. Samen met deze gratis unit studie gebruikte ik het een tijdje terug als basis voor een uilen project.

Met de herfstwind mee
Prachtig prentenboek over tien wilgenblaadjes die weg geblazen worden door de wind en allemaal een andere bestemming bereiken. Mooi om in te kijken, te leren tellen en te leren over de cyclus van de blaadjes.

Het is herfst
Een kijkboek met allerlei platen waarop herfsttaferelen te zien zijn. Er valt ontzettend veel op te zien. Van pompoenen tot lampion optochten en nog veel meer.

Herfst met Jip en Janneke
Een selectie van verschillende bekende verhalen van Jip en Janneke die passen bij de herfst. Ondanks de voorwaardelijke en ouderwetse manier van opvoeden blijft Jip en Janneke leuk. Ook de rijke woordenschat vind ik een hele fijne bijkomstigheid bij dit soort klassiekers.

Vos en Haas en de ballon van uil
Weer een leuk boek van Sylvia Vanden Heede. Niet alleen vanwege de mooie prenten van The Tjong-King, maar ook fijn voor kinderen die beginnen met lezen. In de herfst vallen alle bladeren van de bomen, maar in die van uil groeit opeens iets anders. Hij vindt een ballon in zijn boom en is ervan overtuigd dat deze eraan gegroeid is. Hoe zal dat aflopen?

Herfst
Klein prentenboekje uit een serie van vier. Er staan typische plaatjes in van leuke dingen die je kunt doen in de herfst. Het is er zowel in het Nederlands als in het Engels. Omdat het zonder tekst is maakt het niet uit welke uitgave je kiest. Leuk voor op de seizoenstafel!

Op stap in de herfst en winter
In samenwerking met Natuurmonumenten zijn er in dit bek 25 korte tot middellange wandelingen verzameld met routebeschrijving. Daarnaast vind je nog allerlei handige informatie over de natuur zoals overzichtskaarten van paddenstoelen, sporen en schelpen. Een leuke manier om samen met kinderen verschillende wandelroutes in Nederland uit te proberen.

Compact gids Paddenstoelen
Een handige gids waar ontzettend veel paddenstoelen in staan. Deze zit standaard in onze Natuurtas, zodat we direct kunnen opzoeken welke paddenstoel we voor ons hebben.

Het slecht weer boek
Mocht het nu van dat typische herfstweer worden, dan is dit boek een echte aanrader. Het staat boordevol met leuke buitenactiviteiten, waar je slecht weer bij nodig hebt. Ik schreef er eerder al deze recensie over.

Op een grote paddenstoel
Heb je zin om liedjes over de herfst te zingen dan is dit een fijn boek om mee te beginnen. Er zit een cd bij om helemaal in de juiste sfeer te komen. Ook in de 'Liedjesalmanak' van Koos Meinderts vind je oude en nieuwe herfst en winter liedjes met bijpassende cd.

Het jaar rond
Last but not least. Hét ultieme boek voor op de seizoenstafel. Elke maand heeft zijn eigen verhaal en prachtige prent. Zo mooi gemaakt en heerlijk om naar te kijken.

Veel leesplezier samen!

Liefs MamaNatuurlijk

*op deze pagina staan affiliate links

10 opmerkingen :

 1. Heel fijn hoor! Heb al een boek besteld en ga nog een aantal reserveren bij de bieb. Heerlijk om te lezen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de leuke boekentips! Ik heb een paar van de titels gereserveerd bij de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan merken dat mensen dat doen. De boeken die ik thuis heb zijn plotseling allemaal gereserveerd! Hahaha.

   Verwijderen
 3. wat een mooi lijstje dank!
  Ken je ook Krik de eekhoorn al (voorlezen en voor beginnende lezers).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Ik zal Krik eens opzoeken! Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 4. Wat is de titel van het boek op de foto? Wat een mooie prent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek op de foto is 'Het jaar rond'. Het laatst genoemde boek van mijn lijst. Is inderdaad zo ontzettend mooi. Alleen al om zo neer te zetten.

   Verwijderen
 5. Hou op!! Je kost me geld, whahahaa!! #boekbesteld!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...