vrijdag 4 september 2015

Het leed dat spaaractie heet

In 2011 schreef ik voor Kiind een artikel over de nadelen van spaaracties. Zoonlief was toen nog jong en gemakkelijk weg te houden van al die fratsen. Inmiddels lukt dat niet meer en begon hij onlangs aan zijn allereerste spaaractie: Minions.

Geslaagde actie
Dankzij hulp van velen kreeg hij de set compleet en heeft inmiddels zelfs vele dubbele. Waar hij ze zeer erkentelijk voor is. En ook ik vind het super lief dat ze aan hem gedacht hebben. Voor mij persoonlijk hoeft het niet, maar ik gun hem het plezier van het slagen van zo'n spaaractie wel.

En ja ik geef toe dat ik me er ook eventjes door liet meeslepen. Toen eenmaal bleek dat hij de verzameling misschien wel compleet kon krijgen was ook ik benieuwd wat er uit dat zakje zou komen. Zo besmettelijk is het dus!

Nieuwe ellende
Maar nu is de volgende ellende gestart. 'Bricks' om je eigen supermarkt mee te bouwen. Met een passie voor constructie is deze actie hem op het lijf geschreven. Dus wil hij mee doen en de supermarkt compleet krijgen. Voorzichtig probeerde ik hem vanmorgen duidelijk te maken dat de kans dat dit lukt zeer klein is. Want wij doen onze boodschappen verspreid.

PapaNatuurlijk haalt vaak het grootste deel van de boodschappen bij de supermarkt in de buurt van zijn werk. Zo ongeveer de enige keten die niet aan spaaracties doet. Melk halen we zoveel mogelijk bij een boer in de buurt, vlees van de bio-boerderij of de Landwinkel. En we kopen diverse producten bij de Turkse winkel en soms luxe producten bij speciaalzaakjes.

Daarbij is het ook nog eens zo dat we in bulk proberen te kopen. Peulvruchten, pasta en rijst in zakken in plaats van blikken of kleine doosjes. Ook vlees komt hier in pakketten binnen waarna het verdeeld wordt in porties en de vriezer in gaat. En we maken vrijwel alles zelf. Daarmee bedoel ik dat we niet koken uit pakjes en zakjes, wat een hoop artikelen en geld scheelt. Met de komst van een verpakkingsloze winkel in de regio, die vandaag haar deuren opent, zal dat hopelijk nog meer worden.

Minions in de soep
We komen dus nooit aan voldoende boodschappen om zo'n actie compleet te maken. Helemaal omdat je meestal niet kunt kiezen wat je krijgt. Kom je dan eindelijk een keer in aanmerking voor een spaarproduct dan kan het ook nog eens een dubbele zijn. PapaNatuurlijk rekende vanmorgen uit voor hoeveel geld zoonlief aan Minions heeft. Hij kwam uit op zo'n €800,- aan boodschappen! Voor Minions mensen!

Naast dat dat een hoop geld is dragen deze spaaracties bij aan de plasticsoep, zijn ze bijna altijd van goedkoop plastic gemaakt waar gifstoffen in zitten en zijn ze onderdeel van een marketing strategie. Plastic speelgoed probeer ik te vermijden en merchandise ook. Dat laatste houdt voor mij in dat ik het zoonlief niet actief aanbied, maar ook niet ontzeg. Hij is namelijk oud genoeg om zelf te bepalen waar hij van houdt en ik zal zijn passies niet belachelijk maken door steeds te schermen met mijn principes. We hebben wel gesprekken over deze onderwerpen ter bewustwording. Daar haalt hij dan uit wat voor hem belangrijk is. 

Plannetjes smeden
Al met al vrees ik dat er hier geen supermarkt komt te staan. De tijdsduur van dergelijke acties zijn relatief kort en ik ga geen extra boodschappen halen om het targetbedrag van €15,- per winkelbezoek te halen. Hij is er tot nog toe vrij nuchter onder, maar ik zie aan zijn gezicht dat hij een plannetje aan het maken is. Ik ben benieuwd wat voor actie hij bedacht heeft om alsnog wat zakjes te kunnen bemachtigen.

Liefs MamaNatuurlijk

*foto is van Kiind 

8 opmerkingen :

 1. Ik zou willen dat winkeliers in het algemeen niet zoveel aan kinderen geven. Een bolletje bij de bakker, een stukje vlees bij de slager, een ballon, een knuffeltje, een speeltje. Ik probeer de kinderen dankbaarheid bij te brengen, maar ik probeer ze nu ook te leren dat ze het misschien beter kunnen weigeren. 'Voor andere kindjes'. Ik geloof dat het uiteindelijk geen goede boodschap is voor kinderen dat alles hen maar toekomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt inderdaad zo een hele maaltijd bij elkaar wanneer je verschillende winkels bezoekt. Ik vind het iets lastigs.

   Verwijderen
 2. Hij gaat er nog goed mee om, volgens mij! Het zal wel schelen dat hij niet op school hoort dat het voor anderen het gesprek van de dag is :-) En inderdaad, ik zou er ook niets extra's voor uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doet hij inderdaad en het scheelt erg dat hij niet naar school gaat. Inmiddels heeft hij wat onderdelen van mensen om ons heen gekregen waar hij erg blij mee is.

   Verwijderen
 3. oh ja wat een dilemma elke keer weer! Hier ook zo hoor, we gaan nooooit genoeg om alles te verzamelen. En dan staan er elke keer allemaal kinderen achter zo'n dranghek... Nou gelukkig zijn de minions (waar we overigens nog nooit van gehoord hadden) dan toch weer niet zo belangrijk voor Sam: 'Mama, dat zou ik dus echt nooit doen hoor' (terwijl ik stiekem weet dat hij die ene nog zo graag wil hebben...) Het is allemaal bedoeld leg ik ze ook uit om de ouders zoveel mogelijk te laten kopen. En uiteindelijk nog doorberekend in de prijzen ook. Zelf willen ze inmiddels ook liefst alles bio...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O jeetje jullie hebben ook echt dranghekken haha. Dat is helemaal wat. Ik probeer inderdaad ook uit te leggen wat het doel erachter is. Dat wordt hem ook steeds duidelijker.

   Verwijderen
 4. Meestal krijg je bij dat soort acties bij bepaalde boodschappen een extra minion of iets dergelijks. Dus echt zoveel boodschappen hoeft het niet gekost te hebben. Maar....ik vind van die acties ook verschrikkelijk. Ik doe er nooit bewust aan mee. Krijg ik toevallig iets dan hebben ze mazzel. En dat weten ze. Maar inderdaad ze krijgen weer van alle kanten de dubbele minions...extra mazzel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De extra spaardingetjes bij producten die krijgen wij helaas nooit. Op de een of andere manier kiezen ze steeds die dingen die we niet kopen. Hier is het ook vooral dat hij het krijgt van anderen en dan is hij zo blij.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...