maandag 28 september 2015

Misfit, rebel en troublemaker?

Vandaag zag ik een foto van mezelf en zoonlief in mijn tijdlijn op Facebook verschijnen. En daarna bij steeds meer mensen. Wat bleek, De Volkskrant had een foto (die ze eerder van ons maakten voor een artikel over thuisonderwijs) geplaatst bij een column. Wat nogal een verrassing was, omdat wij hier niets vanaf wisten.

Foto's recyclen
Het blijkt zo te zijn, vertelde een bevriende journaliste me, dat foto's van artikelen hergebruikt mogen worden voor vergelijkbare artikelen. Dat was alleen niet aan ons gecommuniceerd. We gaan er voorlopig dus maar vanuit dat we zo buitengewoon knap en fotogeniek zijn dat ze daarom de foto recycleden.

Tomayto-tamahto
De betreffende column van Harriet Duurvoort gaat trouwens niet eens over thuisonderwijs, maar over thuiszitters. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een thuiszitter onvrijwillig thuis is, terwijl thuisonderwijs iets is waar men bewust voor kiest. Maar het is blijkbaar een kniesoor die daarop let. Thuisonderwijzer-thuiszitter, tomayto, tomahto hebben ze gedacht bij De Volkskrant. Ondertussen zou ik van het volgende citaat uit de betreffende column juist willen dat het in ons geval wél klopte:
'Overtreding van de leerplichtwet levert jaarlijks zo'n 11.000 strafzaken op en ook onplaatsbare kinderen komen hierin veelvuldig aan bod. Onderwijsknelpunten komen zo op het bord van de strafrechter terecht. Die ontslaat meestal van rechtsvervolging of besluit dat ouders schuldig zijn zonder strafoplegging.'
Helaas kregen wij geen ontslag van rechtsvervolging en werden we ook niet schuldig bevonden zonder strafoplegging. Daar heb je weer die willekeur waar ik eerder over schreef. En uiteraard komt er ook nog even een quote van Sander Dekker voorbij. Te weten dit juweeltje:
'Er is geen zicht op kwaliteit van het thuisonderwijs en leerlingen worden onttrokken aan een belangrijke functie van het onderwijs: het ontmoeten en leren omgaan met andere kinderen.'
Wereldvreemd door thuisonderwijs
Er blijkt duidelijk uit dat de minister weinig van thuisonderwijs weet. Want er mag dan (nog) geen toezicht zijn, sociale contacten zijn er wel degelijk en veelvuldig. Onze kinderen leren prima omgaan met anderen. Het zijn geen kluizenaars of weirdo's. Lees maar eens mijn artikel over de sociale contacten van onze zoon. Ook kun je je afvragen hoe noodzakelijk toezicht is en hoe dat er dan uit zou moeten zien. Hier zijn de politiek en de thuisonderwijsverenigingen over in gesprek.

Ik ben het met Duurvoort eens dat er gekeken moet worden naar meer en flexibel maatwerk in het onderwijs. Want er zijn inmiddels zo'n 16.000 thuiszitters tegenover ongeveer 500 thuisonderwijskinderen. Ondanks dit grote verschil zoomt de minister steeds opnieuw in op ons thuisonderwijzers en het verbieden van thuisonderwijs. Terwijl iedereen kan zien dat er veel meer thuiszitters zijn, die ook nog eens graag naar een passende school zouden willen. Geen moeilijke rekensom toch?

Onderwijsvernieuwingen
Duurvoort haalt verder een van mijn favoriete sprekers op het gebied van onderwijs aan: Sir Ken Robinson en zijn veel geprezen lezing over broodnodige vernieuwingen in het onderwijs. Daar word ik dan weer blij van. Ze sluit haar column af met een quote van Apple en een boodschap aan Dekker:
'Apple gaf met zijn legendarische commercial al aan naar wie men anno nu wél op zoek is:
'... the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers... And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.'

Sander Dekker, juist de misfits zitten thuis. En wellicht zwengelen juist zij nu een veel dieper debat over onderwijs in de 21ste eeuw aan, waar uiteindelijk alle kinderen baat bij hebben.'
Ik zie misfit, rebel en troublemaker dus maar als een soort geuzennaam. Niet voor onze zoon, maar voor mijn lief en mij. Want zolang onze zoon gedwongen wordt terug te gaan naar school, blijven wij crazy enough to think we can change the world!

Liefs MamaNatuurlijk

[Edit: Harriet Duurvoort, de schrijfster van de column, heeft via twitter aangegeven dat zij (uiteraard) niets afwist van het gebruik van onze foto en bood zelfs haar excuses aan. Hoe lief is dat!]

2 opmerkingen :

  1. Bij mij is zelf een keer een foto van mijn zoontje van mijn blog gebruikt in de krant. Hoe vreemd is dat? Ben er verder niet achteraan gegaan, ik vond het ook wel een eer dat hij blijkbaar zo fotogeniek is ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is helemaal vreemd inderdaad. Het is inderdaad wel een eer, maar niet de bedoeling. Was het bij een mooi stuk?

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...