woensdag 16 september 2015

Ik geef het op...

Of dat dacht ik toen ik 's nachts niet kon slapen. Ik lag wakker omdat we de uitspraak van de Hoge Raad die dag hadden ontvangen.

Samenvatting
Heel kort samengevat is er vastgesteld dat hoewel er geen twijfel bestaat over onze motivatie, het hier een kromme wetgeving betreft die desondanks juist is toegepast. We hadden onze zoon namelijk nooit moeten inschrijven en (4 maanden) naar school laten gaan. Want dan hadden we wel vrijstelling gekregen.

Wat dom van ons dat we de school geen subsidie wilden laten mislopen en hem op verzoek dus maar inschreven. En het is helemaal stom dat we niet de wet omtrent de leerplicht samen hebben doorgenomen voordat we een keuze maakten.

Dat de optie voor thuisonderwijs niet genoemd werd in de brief die wij van de overheid ontvingen toen onze zoon bijna vier was doet er niet toe.

Jaarlijks uitje naar de rechtbank
Deze uitspraak brengt een beklemmend gevoel met zich mee en voert de druk enorm op in ons gezin. Omdat de voorwaardelijke boetes uiteindelijk alsnog toegestuurd kunnen worden en elk jaar meer en meer zullen oplopen. Het geld wat dit ons gaat kosten moeten we aftrekken van ons levensonderhoud en de benodigde onderwijsmaterialen. Waarna het niet is afgelopen, want we ontvangen elk jaar opnieuw een proces-verbaal. Wat betekent dat we weer voor moeten komen, dagen vrij nemen, oppas zoeken en parkeerkosten betalen om opnieuw aan te moeten horen wat we toch al weten.

Buigen of barsten?
's Nachts wanneer ik niet kan slapen, omdat ik zo langzaamaan steeds vaker begin te piekeren, dan dringt de gedachte zich op dat we hem dan toch maar moeten inschrijven op school. Dat we hem terug moeten sturen, ondanks het verdriet en de nare ervaringen die hij daar heeft beleefd. Dat hij zichzelf misschien nog een keertje moet proberen weg te cijferen en ontkennen voor een plekje in de groep. Dat hij zijn behoefte aan rechtvaardigheid, diepzinnige gesprekken en empathie maar moet bewaren voor thuis. Misschien is het beter te buigen dan het op barsten aan te laten komen? Om te voorkomen dat we financieel uitgekleed worden wegens boete, op boete op boete. Of misschien moet mijn man elk jaar vijf dagen achter slot en grendel gaan zitten, om zo aan de opgelegde straf te kunnen voldoen?

En dan kijk ik 's ochtends naar mijn zoon en zie hoe hij geniet van alles wat het leven hem te leren heeft, met een onbegrensde honger naar kennis. Hoe ontzettend fijn en geborgen hij zich voelt in ons netwerk van thuisonderwijzers. Hoe hij opbloeide toen we begonnen met thuisonderwijs na een voor hem nare schooltijd. Hoe de nachtmerries verdwenen en zijn opstandigheid ook. Hoe hij langzaam maar zeker het schoolgebouw weer in durfde om een vriendje op te halen, zonder de angst dat ze hem misschien zouden houden. Hoe we samen de wereld ontdekken en tijd hebben voor elkaar en om stil te kunnen staan bij alles wat zijn interesse heeft.

Figurant versus hoofdrolspeler
Ik voel hoe mijn moederhart gloeit, omdat ik zie hoe zielsgelukkig hij is. En dan weet en voel ik dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Dat dit past bij onze bijzondere zoon en dat hij zich nu op zijn manier en op zijn eigen tempo optimaal kan ontwikkelen.

Jammer dat het de overheid helemaal niet gaat om hem. Hij is voor hen een onbelangrijke figurant in een discussie over een stukje kromme wetgeving. Maar voor ons is hij de hoofdrolspeler en dus gaan we door. Boetes of niet en desnoods tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Totdat er iemand opstaat die ziet en begrijpt dat het hier om een jong mensenkind gaat en niet om een figurant en een verouderde wet.

Liefs MamaNatuurlijk

13 opmerkingen :

 1. Wauw.. Dit raakt me.. triest.. héél triest.. Ik weet als moeder heel goed hoe zeer het doet je kind(eren) te zien lijden door andermans 'schuld'. Voor mij is het ook nog steeds onbegrijpelijk dat we onze kinderen niet thuis op mogen voeden. We als ouders dat recht over ons eigen vlees en bloed niet hebben.
  Mijn zegen heb je, al koop je daar natuurlijk helemaal niets voor. Ik wens je/jullie alle sterkte en een flinke wind mee. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve woorden en steun. Ik onderschrijf helemaal wat je zegt.

   Verwijderen
 2. Het is zo idioot, zo krom.... eenmaal ingeschreven op een school ben je de klos. Onbegrijpelijk. En de geluiden die klinken in Den haag zijn ook al niet erg opwekkend. Ze maken zich zó druk om die paar kinderen die bewust thuisonderwijs krijgen. Laten ze zich druk maken over de kinderen die onbedoeld thuis zitten, daar zitten de problemen. Ik wens jullie veel succes en kracht en uithoudingsvermogen toe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou precies! Er zijn zoveel thuiszitters die dolgraag naar school zouden willen. Ga daar eens voor aan de slag. Die kinderen lijden er nu onder terwijl thuisonderwijskinderen gelukkig zijn.

   Bedankt voor je steun!

   Verwijderen
 3. Oh wat erg! Ik vind het zo moedig dat jullie door blijven vechten tegen het systeem voor jullie kind.
  Ik wens jullie veel moed en sterkte toe en hopelijk komt het goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooh nee, wat erg!
  Wat maken ze het jullie toch moeilijk zo, terwijl ze blij mogen zijn met ouders als jullie die zo vreselijk hun best doen voor hun kind!!!
  Niet te geloven....
  Heel erg veel succes gewenst, liefs van Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo verdrietig inderdaad. We zitten ook helemaal vast want we kunnen niet opgeven omdat het allemaal om hem gaat.

   Liefs terug!

   Verwijderen
 5. jeetje wat een kromme wereld he :( Ik moest laatst nog aan jullie denken en vroeg me toen ook af hoe het ging met het thuis onderwijs. We waren op vakantie in Duitsland en huurden daar een tent. een super leuk Engels stel verhuurden en regelde daar alles omtrent de tenten. Ze hadden hun huis en baan opgezegd en hadden besloten het anders te doen. Om mooie plekken in de wereld werken en reisen alleen maar reizen. En oja ze hadden 2 kinderen van 8 en 10 die ze dus zelf onderwijs gaven Ipv in een aardrijkskunde boek te kijken naar mooie plaatjes wilde zij juist alles in het echt zien! Ze vertelde dat het hele van school uitschrijven binnen 1 week geregeld was in Engeland. Totaal geen probleem. Dit dan in tegen stelling met alle dingen waar jullie tegen aan lopen, zo ontzettend triest. Ik hoop echt dat alles goed komt voor jullie....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw wat mooi dat gezin zeg. Helemaal hoe ik het voor me zie. Leren van het leven en genieten met elkaar. Zo verschillende inderdaad hoe dat per land geregeld is. Nederland is een van de weinige landen waar het je zo lastig wordt gemaakt. En daarbij komt het ook nog vaak voor dat gezinnen uitzonderingen krijgen die wij helaas niet hebben gekregen. Erg zuur.

   Ik hoop ook heel erg dat het allemaal goed komt.

   Verwijderen
 6. Vreselijk hoe krom het hier werkt. Is het hun kind of dat van jullie..
  Er is misschien nog een mogelijkheid; soeverein worden?
  Oa de overheidsbemoeienis houd ons tegen ook thuis onderwijs te geven.
  Ik voel met jullie mee. Hopelijk komt er een oplossing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb me wel een beetje verdiept in soeverein worden al zitten daar ook weer haken en ogen aan begreep ik. Maar we verdiepen ons overal in!

   Begrijp ik het goed dat jullie ook tegen moeilijkheden aanlopen m.b.t. thuisonderwijs? Ik hoop dat er binnenkort een oplossing voor iedereen komt.

   Verwijderen
 7. Ik heb 6 weken geleden mezelf en de kinderen uitgeschreven uit Nederland. Zelf ziektekosten en aansprakelijkheidsverzekering geregeld via Ooms. We mogen verblijven waar we willen en zijn niet leerplichtig in Nederland of waar dan ook. De man is nog ingeschreven in Nederland en we hebben daar een huis, hij heeft zijn inkomsten en betaald belasting. Misschien ook een optie voor jullie? Je krijgt geen kinderbijslag meer en moet wel de kinderen zelf verzekeren. Het kost een paar centen, maar dan ben je vrij om te doen wat je wil. Goed uitzoeken hoe het in jullie geval zit, maar het kan zeker, linksom of rechtsom.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...