woensdag 15 juli 2015

Vlierbloesemchampagne

Na al een paar keer limonade gemaakt te hebben, maakte ik dit jaar voor het eerst vlierbloesemchampagne.

Smakelijk stuifmeel
Bij Ikea kochten we beugelflessen die ik uitkookte. Je kunt natuurlijk ook bierflesjes hergebruiken. Daarna stapten zoonlief en ik gewapend met een schaar en tas het park in. De mooiste bloemschermen knipten we af om ze voorzichtig in de tas te stoppen. Ik wilde zoveel mogelijk stuifmeel erop houden, want dat maakt het nog smaakvoller.

Bij Eten uit de volkstuin vond ik dit recept wat ik globaal volgde.

12 bloemen van de vlier
4 liter water
2 eetlepels witte wijnazijn
600 gram suiker
1 citroen
4 flessen

Zo maak je het
Ik knipte de groene stelen weg en keek de bloem na op insecten. Vervolgens goot ik 4 liter wat in een pan en deed daar de bloemschermen bij. Daarna voegde ik de wijnazijn, suiker en het sap van de citroen toe. Alles werd goed geroerd. Daarna was het 24 uur wachten tot het ingetrokken was. Elke keer dat ik de pan opende kwam de bloemige geur me tegemoet. Ik zeefde vervolgens het mengsel in een zeef met schone theedoek en vulde alle flessen tot onder de hals van de fles.

De flessen zette mijn lief voor de zekerheid in een emmer met het idee dat mochten ze knallen, de schade beperkt zou zijn. Ze gingen vervolgens twee weken de garage in. Twee weken en een dag later openden we samen de eerste fles. Bij het inschenken schuimde het geweldig. Precies zoals champagne hoort te doen. Je proefde de vlierbloesem heel erg goed. Ik vond het wel wat zoet, dus de andere flessen laten we nog wat langer staan. Maar ik ben meer dan tevreden over het resultaat. 

Het perfecte zomerdrankje!

Liefs MamaNatuurlijk


4 opmerkingen :

 1. Het ziet er ook echt uit als champagne. Leuk zeg. Ben er wel benieuwd naar. Misschien ook proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heerlijk, maar is het dan ook gaan gisten? Of is het zonder alcohol?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad gaan gisten. Het komt qua alcohol promillage overeen met appelcider.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...