dinsdag 9 juni 2015

Natuurlijke boost voor de tuin

In onze voortuin groeit heermoes. Ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. Voor wie het niet kent: het ziet eruit als schattige, kleine kerstbomen. Bij mij groeien ze tussen de tegels, beukenhaagjes en hortensia's.

Onkruid trekken
Nu ben ik helemaal niet tegen een beetje groen tussen de tegels. Sterker nog we wonnen ooit een aanmoedigingsprijs om het onkruid er eens uit te trekken. Maar bij heermoes moet je er direct bij zijn, omdat het zich zo enorm snel verspreidt.

Gieren die tuin
Op de facebookpagina Moestuinwijven vond ik tot mijn vreugde een zeer nuttige tip. Maak er gier van! Heermoes zit namelijk tjokvol mineralen, die heerlijk zijn voor alle andere planten in de tuin. Dus plukten we alle heermoes vlotjes uit de tuin en deden dit in een emmer met veel water. Plank erop en dan zo'n twee weken laten staan. Ik ben dol op tips waarbij je onkruid in je voordeel gebruikt. Zo verwerkte ik al eerder ons zevenblad tot heerlijke pesto. Als het zevenblad nu te brutaal wordt fluister ik tegen ze dat ik ze allemaal tot pesto ga hakken. Of ze verdwijnen in het kippenhok, want die vinden het ook lekker.  

Plantenboost
Het heermoes aftreksel ging gisten en stinken. Het deed niet onder voor gewone gier. Toen vond ik het wel klaar. Ik heb het verdund in de achtertuin gegoten als boost voor de planten.

Ze keken me gelukzalig aan en groeiden voortaan als kool. Echt waar. 

Liefs MamaNatuurlijk

8 opmerkingen :

 1. Da's een mooie tip. Onkruid is immers ook gewoon kruid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo denk ik er ook over. Als ik het kan hergebruiken doe ik dat liever in plaats van zo weg te gooien.

   Verwijderen
 2. Leuke tip, moet ik tegen een vriendin zeggen, die haar pad staat ook vol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vooral op paden inderdaad. Ze groeien graag tussen tegels.

   Verwijderen
 3. Ja, die kattenstaarten toch hé, ik kan erover meespreken... Al vaak strijd mee gevoerd, maar altijd verloren:(
  Zevenblad heeft hier de tuin ook eens geteisterd. Ik het begin vond ik het eigenlijk best wel een mooie plant en liet het het maar groeien: grote fout, want het nam hier binnen een mum van tijd alles over. Mijn vaste planten werden gewoon overgenomen door het zevenblad. Maanden ben ik toen bezig geweest om het (zonder bestrijdingsmiddelen) kwijt te raken het is gelukt!
  Alleen is heermoes blijkbaar van een nog erger kaliber dan zevenblad: ik zal ermee moeten leren leven vrees ik ;-) Toch bedankt voor je tip: deze kende ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier heb ik het zevenblad ook een keertje niet goed bijgehouden. Dan gaat het inderdaad supersnel de hele tuin door. Wij hadden dat vorig jaar met aardperen. Daar kwamen hele mooie bloemen aan. Maar thuis van vakantie bleek dat ze zich heel snel voortplanten en héél hoog kunnen worden. Dus die beperk ik nu ook maar weer.

   Verwijderen
 4. Mooie oplossing!
  Grappig hoor, je dreigende taal naar het zevenblad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha ja en dat zeg ik ook nog hardop. De buren zullen wel denken.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...