dinsdag 2 juni 2015

Communiceren met Compassie

Een tijdje terug volgde ik de training Communiceren met Compassie bij Astara. Ook wel geweldloos communiceren genoemd. Hier kun je een duidelijke en grappige presentatie bekijken over wat geweldloos communiceren precies is.

Behoeften en gevoelens
Ik verdiep me er al een tijd in en vind het heel mooi passen bij onvoorwaardelijk ouderschap. Waar deze laatste slechts een visie is waar je zelf invulling aan dient te geven, geeft Astara's training je handvatten en de mogelijkheid om je manier van communiceren uit te diepen. Iedereen die begint met onvoorwaardelijk ouderschap toe te passen ontdekt al snel dat het niet alleen gaat om de behoeften en gevoelens van je kind maar ook om die van jou. Leg je die link niet direct? Dan kom je er al snel achter op het moment dat je helemaal leeg en gefrustreerd bent en roept dat 'Het Niet Werkt!'

Iedereen blij
Want iedereen in het gezin telt even zwaar mee en het streven is om oplossingen te vinden waar iedereen blij van wordt. Natuurlijk kun jij als ouder beter vooruit kijken en heb je meer ervaring. De verwachtingen zijn dus niet gelijk, maar het moet zeker niet zo zijn dat jouw beker steeds overloopt omdat je je grenzen niet duidelijk aangeeft. Je grenzen zijn gebaseerd op behoeften die je hebt. Deze negeren is dus vragen om problemen. Maar hoe ontdek je welke behoeften nu precies ten grondslag liggen aan een irritatie of boos gevoel? En hoe zorg je dat je krijgt wat je nodig hebt zonder de ander te kwetsen of te gaan eisen?

Giraffen en jakhalzen
De training Communiceren met Compassie breekt het communicatieproces op in stappen. Zo ontdek je wát je nu precies zo raakt. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit sneller herkent en er iets mee doet. Even kort door de bocht omschreven worden manieren van communiceren opgedeeld in jakhalzen en giraffen. Jakhalzen zijn dwingend, blaffen en bijten soms, zijn beschermend en angstig. Giraffen kunnen met hun lange tong zelfs de meest doornige struiken vermaken tot iets wat verteerbaar is. Met andere woorden zij hebben de mogelijkheid het geblaf van de jakhals om te zetten in iets waar je wat mee kunt. Mooie analogie niet? Daarnaast is de giraf een van de landdieren met het grootste hart, wat natuurlijk staat voor liefde.

Empathie en zelfinzicht
Giraffen en jakhalzen dus. Klinkt een beetje als goed en fout, maar dat is niet het geval. Want jakhalzen proberen, op hun soms wat onbehouwen manier, je te beschermen tegen pijn. Ze spreken in overtuigingen en vanuit angst. De giraf helpt je om dit te onderzoeken en om de jakhalzen te vertalen door middel van empathie. Behalve dat je kunt jakhalzen naar anderen kun je dat ook naar jezelf. Dat is dat negatieve stemmetje wat je soms van binnen hoort. Hetzelfde geldt voor de giraf. Je kunt met anderen in giraffentaal spreken en ook met jezelf. Je kijkt dan met mildheid naar gevoelens zonder oordeel. Door middel van empathie probeer je gevoelens te duiden en de achterliggende behoeften te raden. Om zo tot zelfinzicht te komen. Maar, en dat is heel belangrijk de ander komt zelf tot dit inzicht! Empathie geef je dan ook alleen wanneer iemand er behoefte aan heeft iets te onderzoeken.

Verbinding
Omdat het onder de knie krijgen van giraffentaal en het herkennen en uitpluizen van je jakhalzen behoorlijk wat zelfkennis en oefening vraagt besloot ik een basistraining Communiceren met Compassie te volgen bij Astara. Want we zijn helaas allemaal opgegroeid met onze huidige taal en ik dus ook. Een taal waarin dwang, angst, schuld en schaamte continu gebezigd worden. Wanneer je je realiseert dat we allemaal communiceren vanuit onze behoeften is het interessant deze te onderzoeken. Je kunt dan proberen in elkaars en je eigen behoeften te voorzien. Je bent dan bezig met iets wat we allemaal gemeenschappelijk hebben in plaats van met oordelen of een mening. Denk je eens in hoe gemakkelijk communiceren dan zal gaan en hoe gemakkelijk je je kunt verbinden met de ander!

Niet zweven maar hard werken
Hoewel het soms wat zweverig kan klinken zorgt Astara juist ook voor een praktisch en down to earth geluid. Ze legde het hele communicatiemodel stap voor stap uit, waarbij geoefend werd met de verschillende stappen. Iedereen bracht eigen casussen in die we samen behandelden. Herkenning alom! Ook oefenden we met obstakels in communicatie zoals oplossen, corrigeren, troosten, je eigen verhaal vertellen, beoordelen of vergelijken. Wanneer je je eenmaal meer bewust bent van deze obstakels scheelt dat al een heleboel. Omdat je in een groep bent kun je ook meekijken met de casussen van een ander wat nog meer inzicht geeft. En je kunt oefenen op een veilige plek.

Vanuit onvoorwaardelijk ouderschap communiceerde ik al op een hele fijne manier met mijn zoon. Geweldloze communicatie heeft de puntjes op de i gezet en het verder aangescherpt. Ook mijn liefste en ik proberen steeds meer samen zo te communiceren. En ondanks dat communicatie zelden een probleem is tussen ons, kwam er nog meer verdieping, begrip en verbinding.

Astara's droom
Als het gaat om verbinding heeft Astara zichzelf een prachtige missie ten doel gesteld die ik graag met jullie wil delen. 
Astara: Ik heb een droom. Ik droom van een wereld vol Gandhi's, Mandela's en Dalai Lama's. En ik denk dat deze droom kan uitkomen als voldoende mensen de taal van verbinding en compassie kunnen leren: Geweldloze Communicatie. Mijn missie is om ouders en opvoeders te helpen persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Zodat zij minder het idee hebben geleefd te worden en bewustere keuzes kunnen maken in de omgang met kinderen. Dit doe ik door het aanbieden van Trainingen, Workshops, Privé Sessies en een Oefengroep.
Gratis introductieworkshop
Je merkt heel duidelijk dat verbinding haar passie is. Omdat het verspreiden van giraffentaal haar missie is heeft Astara zelfs een gratis introductieworkshop, gratis eBook én gratis oefenmateriaal beschikbaar gesteld. Zo kan iedereen er kennis mee maken en zich erin verdiepen. Haar oefenkaartjes hangen hier thuis op de koelkast als spiekbriefjes. Erg handig wanneer ik niet de juiste woorden kan vinden. Het helpt zoonlief ook om zijn gevoelens en behoeften nog specifieker te maken. Speciaal voor ouders geeft ze een Onvoorwaardelijk ouderschapstraining. Daarnaast schrijft ze regelmatig artikelen voor Kiind en haar blog met steeds een herkenbaar onderwerp en fijne inzichten.

Ik ben erg enthousiast en geïnspireerd en wens jullie allemaal nog meer verbinding toe met iedereen die jullie lief is.

Liefs MamaNatuurlijk

*foto is van Ron D’Raine voor Allposters

6 opmerkingen :

 1. Oh! Even een lunch maken en de film kijken. Je bent een bron van inspiratie. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Salade achter de kiezen, filmpje achter de rug. Zeker de moeite waard. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al je linkjes even bij langs gegaan. Ik merkte dat ik deze week weer in mijn jakhals stemming zat. Op de blog van Barbara las ik dat het ook met de volle maan te maken kon hebben. Ik ga daar eens op letten volgende keer.

  ik heb de spiekbriefjes geprint en ga haar blog eens even rustig lezen.

  Met andere woorden, bedankt voor je blog :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet heeft het inderdaad wel invloed. Veel inzicht gewenst met de spiekbriefjes hier werken ze heel goed.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...