donderdag 18 juni 2015

7x waarom wonen in een dorp zo fijn is

Na een aantal jaren in de grote stad zijn we, toen zoonlief anderhalf was, verhuisd naar het kleine lintdorpje waar we nu nog steeds wonen. We hadden hierbij bepaalde dromen en verwachtingen van het leven in een dorp. En tot ons grote geluk zijn die grotendeels uitgekomen.

De fijne kanten van het wonen in een dorp
 1. Je bent onderdeel van een gemeenschap. Men kent elkaar en wanneer je actief bent wordt je al snel onderdeel van de gemeenschap. Dat gaat natuurlijk niet voor elk dorp op, maar hier is het integreren me alles meegevallen. Het is minder groot en anoniem dan in de stad dus je ziet al snel bekende gezichten. Ook proef je hier nog de normen en waarden van vroeger zoals: elkaar groeten, voor elkaar klaarstaan, een praatje maken en elkaars kinderen in de gaten houden.

 2. Het voelt hier geborgen. Het feit dat de mensen elkaar kennen en dat het klein is geeft me een geborgen en veilig gevoel. Men let op elkaar en spreekt elkaar aan. De deuren hoeven bij wijze van spreken niet op slot. Al doen we dat uit automatisme nog altijd wel. Ik loop hier ook gerust 's nachts over straat.

 3. Kinderen kunnen er langer kind zijn. In de stad worden kinderen sneller wereldwijs of misschien heet dat dan wel streetwise. Kinderen in een dorp zijn wat meer naïef of onbevangen, bij gebrek aan een beter woord. Natuurlijk hebben televisie en internet invloed. De meeste hypes gaan het dorp niet voorbij. Het is geen achtergebleven gebied. Er is gewoon letterlijk meer ruimte om buiten te spelen, elkaar op te zoeken, hutten te bouwen en op je skelter te rijden. Kinderen kunnen zich vrijelijk bewegen. En omdat men elkaar kent en het rustig is kun je kinderen al jong zelf op pad laten gaan. Het tempo ligt hier letterlijk lager en ons kent ons. Hier wordt door anderen nog een beetje op de kinderen gelet. Op straat worden ze gegroet. Ze weten dus dat ze gezien worden en kunnen gemakkelijk een bekende volwassenen om hulp te vragen als dat nodig is.

 4. Onze tuin en ons huis zijn groter. Helaas geen mega tuin maar wel een stuk groter dan onze postzegel in de stad. We hebben er een natuurlijke ontdektuin van gemaakt en zitten veel vaker buiten. We krijgen kikkerconcerten, ge-oehoe in de nacht en gezellige bezoekjes van egels. Ons dorp is landelijk gelegen dus de natuur is nooit ver. We hebben vijf slaapkamers in plaats van twee, een garage en een carport. Ook in die zin zijn we erop vooruitgegaan.

 5. Er worden ouderwets gezellige activiteiten georganiseerd. De activiteiten zijn simpel en geven me een nostalgisch gevoel. Het hoeft hier niet groots en meeslepend te zijn. Men probeert lokale organisaties erbij te betrekken. Dus is het einduitje van de sportclub midgetgolfen met pannenkoeken bij de lokale camping of een speurtocht en eten bij de plaatselijke zorginstelling. De kinderen hebben een heerlijke dag en raken ook nog betrokken bij hun leefomgeving.

  Zo mochten ze dit jaar hun sportclub promoten door te gymmen in de dorps-supermarkt. Daarbij werden blokjes kaas van een van de plaatselijke kaasboerderijen aangeboden. Dat is toch gewoon leuk! Er is de Vakantie Ontspanning met leuke buitenactiviteiten en in de herfst en winter zijn er film- en knutselmiddagen in ons Dorpshuis. Niets geen duur bioscoopbezoekje, gewoon stoelen in rijen zetten en de film projecteren. In de pauze limonade met wat lekkers. Ook de vrouwenvereniging waar ik lid van ben organiseert knusse activiteiten met een gezellig babbeltje erbij. 

 6. Het is er minder anoniem. Men kent elkaar en je kind dus ook. Ondanks onze keuze voor thuisonderwijs kan zoonlief gemakkelijk contacten leggen. De drempel is niet zo hoog, omdat ouders vaak al weten wie hij is. Bij de avondvierdaagse kennen de meeste kinderen elkaar. Ondanks de twee scholen die we hier hebben. En bij de bibliotheek weten ze allemaal hoe hij heet en waar hij van houdt. Zelfs in het zwembad in het naastgelegen dorp kennen ze de meeste kinderen van naam. Ik denk ook niet dat hier iemand na een ongelukkige val in huis lang zal moeten wachten voordat iemand door heeft dat er iets niet klopt.

 7. Er heerst een ontspannen dorpsmentaliteit. De eerste keer in de supermarkt was even wennen. Ik was de snelheid van de stad gewend. We kwamen hier wonen in juli. Precies het moment waarop veel mensen bij de kassa willen vertellen over hun vakantie. Ze pakken er nog net niet de foto's bij. Omdat ons leven toen nog in een langzaam dreumesritme zat vond ik het een verademing. Wij waren namelijk ook niet zo snel bij de kassa, omdat zoonlief graag wilde helpen. En nu weet ik niet beter. Ik voel me in een supermarkt in de stad soms zelfs wat opgejaagd en een nummertje.
Nadelen?
Zijn er dan geen nadelen aan het wonen in een dorp? Natuurlijk wel. Ik mis soms het gemak waarmee ik vroeger naar het winkelcentrum liep. Het aanbod van activiteiten is minder dan in de stad en dat van de bibliotheek ook. Maar wanneer ik de fiets pak ben ik zo in het naastgelegen stadje. Waar de meest belangrijke winkels en zelfs gezellige eettentjes aanwezig zijn. En natuurlijk zijn er tegenwoordig hele leuke webshops waar je alles kunt krijgen wat je nodig hebt. Boeken bestel ik bij de bibliotheek online en haal ik vervolgens op in ons kleine biebje. We staan inmiddels bekent om onze vele bestellingen.

Voor sommige dingen moeten we de auto pakken, maar dat is niet onoverkomelijk. De busverbinding is ook goed, dus we komen er wel. Vergeleken met de stad is hier wel wat meer bemoeienis en ik erger me soms aan de klusdrang. Maar dat went en je bepaalt uiteindelijk zelf wat je wel en niet doet in en om je huis. Dat begrijpen ze hier ook wel. Het is nu na zes jaar nog steeds de juiste beslissing gebleken en zoonlief wil er niet meer weg. 

Liefs MamaNatuurlijk

6 opmerkingen :

 1. Ik vind dat prachtige voordelen. Wij wonen zelf in het buitengebied, dus zelfs voor een dorp moet ik 4 kilometer fietsen. Maar die gezelligheid die je noemt spreekt me erg aan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk is dat he? Werd vorige zomer ook aangesproken door iemand die ik niet kende: 'je dochter loopt bij de benzinepomp!'. Die wist iig dat dat kind bij mij hoorde en dat dat vast niet de bedoeling was dat ze daar liep. Er wordt in elk geval goed opgelet, zo fijn!
  We zijn inmiddels verhuisd maar ik zou echt nooit meer in grote stad gaan wonen, hoe fijn ik het ook vond om even een rondje markt te doen ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou precies! Zo gaat dat hier ook zo fijn vind ik dat. En ook ik mis de markt en die leuke winkels soms ook. Maar het weegt niet op tegen de voordelen die we nu hebben.

   Verwijderen
 3. Volledig mee eens. Ik ben opgegroeid in een dorp, zalige kindertijd gehad! Na 9 jaar in een stad te wonen, zijn we vorig jaar teruggekeerd, en we zijn elke dag heel erg blij met die beslissing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier precies zo. We hoopten op zo'n nostalgische dorpse kindertijd voor onze zoon.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...