donderdag 23 april 2015

Filosofie & Poëzie

Zoonlief is dol op boeken met een filosofische of poëtische insteek. Het begon allemaal toen hij nog heel klein was met het boek Jij bent de liefste. Hij genoot van de cadans, het rijmen, het idee dat alles mogelijk was en de vragen die het bij hem opriep. Want hoeveel kusjes heb je eigenlijk?

Vragen stellen over de wereld om je heen en open staan voor allerlei mogelijkheden vinden we erg belangrijk. Want hoe kun je een situatie met een open mind benaderen wanneer de helft van de opties afgesloten zijn, omdat ze in de categorie 'onmogelijk' vallen. De grootste uitvindingen zijn immers gedaan door mensen die het onmogelijke mogelijk probeerden te maken. Wat een geschenk als je buiten de kaders kunt denken. We stimuleren dat op allerlei manieren. Filosofie en poëzie zijn daar onderdeel van.

Er komen inmiddels steeds meer boeken en materialen op ons pad. Zo werken we graag met het materiaal van de Poëzieweek waar ik zelf nog extra gedichten bij zoek die passen bij de les. Het allerleukste zijn de gesprekken die ontstaan na het lezen van een boek of gedicht. Om dit nog meer te stimuleren kocht ik Praatprikkels. Vijftig filosofische vraagkaartjes van De filosofiejuf om dieper in te gaan op allerlei onderwerpen. We hebben de meest wonderlijke gesprekken aan tafel samen.

Pasgeleden stuitte ik op deze site waar ik een heleboel nieuwe titels vond. We reserveerden direct een hele stapel bij de bieb. Onze lijst met fijne boeken wordt steeds langer. Ik zal er hieronder een aantal delen.

*De koning en de zee van Heinz Janisch: Mooie gedichten waarin de gevoelens van de koning aan de orde komen en hoe hij invloed wil hebben op zijn omgeving.

*Verdriet is drie sokken van Koos Meinderts: Dichtbundel die heerlijk en gemakkelijk voorleest.

*De gulle boom van S. Silverstein: Prachtig verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een boom die onvoorwaardelijk liefheeft.

*Het regent zonlicht van Jeroen Zijlstra: Mooie gedichten die je kunt voorlezen en kunt luisteren als liedjes.

*Derk Das blijft altijd bij ons van Susan Varley: Ontroerend boek over Derk Das die doodgaat omdat hij al zo oud is. Dit lazen wij bij het overlijden van twee van zoonliefs Grootoma's.

*De schaduw van Jan van Harrie Geelen: Beschrijving van een kinderleven en de vragen die dat oproept. 

*Het boek van Jan van Harrie Geelen: Jan schrijft een boek over zichzelf wat een dik boek moet gaan worden. Voor zoonlief erg herkenbaar omdat hij zelf ook zo graag boeken maakt.

*Wat voel ik? van Oscar Brenifier: Onderdeel van een serie filosofische boeken voor kinderen met elk een ander onderwerp.

*Waarom leef ik? van Oscar Brenifier: Onderdeel van een serie filosofische boeken voor kinderen met elk een ander onderwerp.

*Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen: Een boek over boos zijn en hoe dat op een dag niemand meer lukte.

*Drop van Sylvia van Ommen: Oscar en Joris eten drop in het park en tijdens het eten ontstaat er een filosofisch gesprek tussen de twee. Alleen jammer van het taalgebruik af en toe. De lelijke woorden heb ik vervangen voor andere.

*Ozo Heppie van Joke van Leeuwen: Dichtbundel waar zoonlief enorm om gelachen heeft.

*Waarom? van Bas Haring: Luisterboek waarbij verschillende filosofische onderwerpen aan bod komen. Daagt enorm uit tot nadenken en om vraagstukken van vele kanten te bekijken.

Tot slot nog een kijktip: Klokhuis over de filosoof Spinoza.

Wat zijn jullie favoriete filosofische of poëtische boeken?

Liefs MamaNatuurlijk

*op deze pagina staan affiliate links

6 opmerkingen :

 1. Beste MamaNatuurlijk,

  Wat ben ik toch blij met je site!! Elke dag neus ik wel even of je al weer wat geschreven hebt en ik doe er de leukste ideeën mee op. Zelf zo voorwaardelijk mogelijk opgevoed als maar kan en in een compleet ander milieu, ben ik altijd zoekende hoe we onze dochter Sam van vier (bijna vijf!) zoveel mogelijk kunnen volgen op allerlei gebieden. Heb nu meteen het boek Praatprikkels besteld en morgen gaan we naar de bieb om nog meer titels die je noemt te reserveren. Op dit moment lezen we niets filosofisch maar luisteren we naar de sprookjes op klassieke muziek van uitgeverij Gottmer en lezen we al in het boek over het menselijk lichaam. Beide tips van jou! Dank daarvoor en ik hoop dat ik nog lang jullie verhalen en jouw tips mag lezen! Alle goeds voor jullie.

  Warme groet, Yolanda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve en open reactie. En wat mooi om te lezen dat je samen met je gezin jullie eigen pad creëert en bewandeld. Ik voel me vereerd dat ik daar een klein beetje aan kan bijdragen. Zelf krijg ik ook vaak inspiratie van andere moeders die hun ervaringen en kennis delen. Zo helpen we elkaar verder op het moederpad.

   Ik wens jullie ook alle goeds en veel inspiratie!

   Liefs MamaNatuurlijk

   Verwijderen
 2. Ik lees graag boeken over de filosofie van hardlopen! En ik lees het tijdschrift Filosofie. Dat haal ik altijd in de bieb.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Filosofie van hardlopen? Dat ken ik nog niet. Daar ga ik me ook eens in verdiepen. Helpt het ook om jezelf er meer toe te zetten het regelmatiger te doen? ;-)

   Verwijderen
 3. Ik word ook blij van de informatie die je deelt in dit artikel. Heel veel dank.
  Ik vind dit heel waardevol. Mooie boeken die ik graag ga onthouden. Mijn zoon is nu net 3 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel graag gedaan. Ik sla ook altijd alles op voor als mijn zoon oud genoeg is. Daar heb ik al heel veel aan gehad. Zo handig om iets achter de hand te hebben.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...