woensdag 29 april 2015

Eerlijk over geld

Gisteren kreeg ik een nogal nare (openbare) reactie. Het ging over een link naar een barbecue uit dit artikel. Omdat ik voor transparantie ben besloot ik er een stuk aan te wijden. Dan ben ik er maar duidelijk over. De betreffende reactie was deze:

'Dat vind ik niet zo netjes van je. Zeggen dat je een Weber gescoord hebt en dan zogenaamd een plaatje plakken En als de lezer er op klikt, krijg jij geld zeker. Dit is misleiding en absoluut niet integer. Erg listig. Mij ben je in ieder geval kwijt als lezer. Ik hoop dat je geniet van deze manier van geld verdienen. Bah.'

Mijn antwoord daarop kun je hier lezen. Ik had de reactie natuurlijk gemakkelijk kunnen verwijderen, maar ben er graag open over. Het was ook daarom dat ik een paar weken terug een disclaimer op de blog plaatste. Juist om te laten weten dat ik met een aantal affiliate bedrijven in zee ben gegaan. In mijn disclaimer leg ik uit wat het allemaal inhoudt en wat jullie van mij mogen verwachten. Al veel langere tijd had ik de pagina 'Adverteren' op de blog, waarin je kunt lezen dat ik open sta voor samenwerking met bedrijven. Dat mijn blog niet enkel een soort dagboek is bleek daar al uit. Zou ik alleen over hersenspinsels of mijn visie schrijven, dan zou ik waarschijnlijk niet met affiliate links werken. Enerzijds omdat het dan vrijwel niet op een natuurlijke manier aan bod komt en omdat dergelijke stukken (mij) veel minder tijd kosten.

Maar bij de vorm waarin ik schrijf komen links gewoonweg al voor. Want anders weten jullie helemaal niet waar ik iets gevonden heb, welke leuke plek ik precies bezocht heb of hoeveel dat spel eigenlijk kost. Het opzoeken van handige links en opstellen van dergelijke stukken kost best veel tijd. Tijd die ik op dat moment niet besteed aan mijn gezin. Daar mag wat mij betreft best iets tegenover staan. Jarenlang plaatste ik links, tips, uitjes, speelgoed en andere leuke producten en diensten zonder er iets aan te verdienen. Hetzelfde geldt voor de gratis te downloaden Bosbingo en ZeeZoekKaart waar PapaNatuurlijk zijn tijd in heeft gestopt. Normaliter zou hij hiervoor gewoon betaald krijgen, nu heb ik dat voor jullie in natura afgehandeld. Ook betaal ik voor het in de lucht houden van deze website. Dus nee, het is niet enkel liefdewerk oud papier.

Klik je op een boek in Mijn boekenlijst dan zie je dat het merendeel naar bol.com leidt. Wanneer iemand iets bestelt via zo'n link dan verdien ik een percentage. Dat wordt ook wel een affiliate link genoemd. Het heeft verder geen invloed op eventuele kortingen of jouw aankoop. En nee, alleen er op klikken levert mij niets op. Sommige links in mijn boekenlijst leiden naar andere winkels dan Bol. Want ik plaats boeken die ik de moeite waard vind, met of zonder affiliate link. Het gaat mij in de eerste plaats om het boek. Verdien ik er dan ook wat aan dan is dat mooi meegenomen. De mensen die mij al een tijdje volgen weten dat ik fan ben van de bibliotheek. Bijna al mijn boeken leen ik en dát promoot ik. Het is groener en goedkoper. 

Soms bieden bedrijven mij hun product aan. Bij de producten die ik tot nu toe aangeboden heb gekregen koos ik vrijwel altijd voor verloten via een give-away. Gewoon omdat ik het leuk vind om iets weg te geven aan jullie. Daarnaast heb ik weleens een review over producten geschreven, waaruit bleek dat ik het gekregen had. Zoals het boek Opperdepop of de Boc'nRoll. De enige boekrecensie die ik ooit schreef was op verzoek van een aantal lezers en niet van een uitgeverij. En de advertorials die ik tot nu toe aangeboden kreeg pasten niet bij mijn visie en zijn dus ook niet geplaatst. Hetzelfde geldt voor advertenties en banners. Ik plaats nu eenmaal niet iets waar ik niet achter sta.

Het gaat dus altijd om een product of dienst waar ik oprecht enthousiast over ben. Zo promoot ik ook weleens evenementen die passen bij mijn visie of een leuk lokaal initiatief, opgezet door enthousiastelingen wat ik op die manier wil steunen. Wilde ik serieus geld verdienen dan koos ik een ander onderwerp om over te bloggen. Eentje waar véél meer mee te verdienen valt. Maar dan zou mijn hart er niet meer in zitten en dat wil ik niet.

In de blogwereld zijn de meningen verdeeld over het wel of niet verdienen aan je blog. Dat is ieder voor zich vind ik en zolang je er open over bent lijkt het mij geen probleem. Want je hoeft niet te klikken én iets te kopen natuurlijk. Gelukkig bepaal je dat nog altijd zelf.

Hoewel het niet fijn is om nare reacties te krijgen heeft het me wel inspiratie gegeven voor een artikel. Mijn dank daarvoor.

Liefs MamaNatuurlijk

*Op deze pagina vind je links naar pagina's waarvan sommige affiliate links bevatten ;-)

*foto: Demi Moore in Indecent proposal

16 opmerkingen :

 1. Bloggen vanuit je hart kost ook tijd, (weet ik) al is het héél leuk om te werken aan wat je leuk vindt. Als vrijwilligster bij een molen kijk ik toch ook altijd uit naar het december bedankje en het jaarlijkse uitstapje als dank voor mijn inzet. Ik leerde als coach dat er dienst en weder dienst mag bestaan om de boel in balans te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien is het probleem dat de link niet verwijst naar een bbq, maar naar de site van TradeTracker? Dat kan idd een tegenvaller zijn voor de lezer die verwacht alsnog een plaatje van de bbq aan te treffen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vreemd want bij mij doet de link het wel. Ik heb hem even opnieuw aangemaakt. Mocht dit het probleem zijn geweest dan vind ik het helemaal jammer dat dit niet duidelijker is aangegeven in de nare reactie. Ik had het prettiger gevonden wanneer dit me gewoon gevraagd/gemeld was. Netter ook.

   Verwijderen
  2. O ja, nu doet hij het wel! Raar idd, dat dat niet gewoon gemeld is, dan had je het direct kunnen aanpassen!

   Verwijderen
  3. Precies want het lijkt me logisch dat wanneer ik zeg te verwijzen naar een bbq je die dan te zien krijgt. Zo niet dan klopt de link niet. Fijn dat het nu wel werkt.

   Verwijderen
 3. Ik vind het mooi dat je hier eerlijk over bent. Je besteedt veel tijd en aandacht aan jouw blog, er iets extra's aan verdienen lijkt mij helemaal niet verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Openheid is ook echt een belangrijk punt voor me.

   Verwijderen
 4. Ik ben nu onderhand wel héél nieuwsgierig naar de daadwerkelijk bbq :D Zag die er net zo netjes nog uit als die waar je naar gelinkt hebt? En dat commentaar? Pff, leven en laten leven. Je hoeft toch niets? Snap niet waar mensen zich zo druk om maken!! Lekker doorgaan hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja dat kan ik me voorstellen. Hij zit nog in een bananendoos en moet echt even schoongemaakt worden. Je ziet wel dat hij gebruikt is natuurlijk. Ik beloof dat ik hem zal showen in een eigen artikel!

   En inderdaad je hoeft niets, bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Bij mij ging de link ook niet naar een bbq. Vreemd! Maar ik snap nu wat ik had moeten zien! Ik heb ook wel eens een link geplaatst en kreeg daar ook een nare reactie op. En dat terwijl ik er helemaal niets mee verdien, geen reclame maakte en dus ook geen disclaimer heb. Geniet straks gewoon lekker van je bbq.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu nog steeds niet?

   Jammer is dat zulke reacties. Bij mij is ook niet elke link een affiliate link. En we gaan zeker van de bbq genieten. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 6. Je blog is juist erg duidelijk, lijkt mij. Ik hou juist van linken (krijg je een compleet verhaal).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik vind links zelf ook fijn. Ik probeer de teksten zo te schrijven dat je ook zonder op de link te hoeven klikken het verhaal kan volgen. Het is meer achtergrondinformatie en aanvulling op. Eerst een link hebben en daar dan een heel verhaal omheen schrijven lukt mij niet.

   Verwijderen
 7. Bloggen kost tijd, wanneer je met je hobby een klein beetje kan verdienen. Ach waarom zou dat niet goed zijn? Ik doe het ook en zo probeer ik mijn kosten van het domein terug te verdienen. Zodat het een leuke hobby blijft.

  Ik zie er geen kwaad in en vind het heel netjes hoe je alles hebt vermeld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zie ik het ook. Het is namelijk echt niet zo dat je hier bakken met geld mee verdient. Fijn dat er gezien wordt dat ik zo transparant mogelijk probeer te zijn.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...