vrijdag 17 april 2015

Dolce far niente

Een prachtige zin uit Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert. Oftewel in het Nederlands 'zalig niets doen'. Iets waar ik ondanks mijn (verre) Italiaanse genen lang moeite mee had. En soms nog wel eens trouwens. Het helpt ook niet dat ik in dorp woon waar veel mensen het calvinisme nog koesteren. Zodra de zon gaat schijnen gaan de zonneschermen naar beneden en de hogedrukspuiten aan. Gevolgd door het verven van de buitenboel, veelvuldig onkruid wieden en allerlei andere zeer noodzakelijke klussen zoals het installeren van een aircosysteem. Op de een of andere manier lijken ze ook allemaal een memo te ontvangen met startdata. Want de steigers worden allemaal tegelijkertijd opgericht.

Wanneer iedereen om je heen als bezige bijtjes zwoegt, komt dat je dolce far niente niet ten goede. Ondanks onze onderhoudsvrije kunststofkozijnen, voorkeur voor mos tussen de tegels, wilde natuurtuin en arkosysteem. Het gaat wel steeds beter. Ik spreek, zodra er sprake is van een soort onnodig moeten, mijn innerlijke Italiaanse aan. Zij vertelt me al druk gesticulerend dat niets doen heel gezond is, heel mindful ook. Dat de beste ideeën geboren worden uit dagdromen en dat genieten veel belangrijker is dan moeten.

Steeds vaker zit ik in de tuin te genieten van het zonnetje en de bloemen en beestjes om me heen. Thee, chai latte of rosé binnen handbereik en een goed boek of fijn magazine op schoot. Wanneer het geluid van de hogedrukspuit of bladblazer me te gortig wordt doe ik de radio aan. Om het zalig-niets-doen-gevoel helemaal compleet te maken kochten we een hangmat bij de kringloopwinkel. In een hangmat kun je niet anders dan loslaten en een beetje te hangen of lezen. Liggend het onkruid tussen de tegels uit peuteren of je huis opruimen gaat nu eenmaal niet.

Alleen een beetje schommelen en genieten dus, er zit niets anders op.

Liefs MamaNatuurlijk

Ps: wat ook helpt is dat ik tussen de (heus wel lieve) calvinisten een paar vriendinnen heb gevonden in ons dorp die ook heerlijk kunnen genieten. Een van hen voorzag ons van handige schommelhaken om de hangmat aan op te hangen, zodat ik nul excuses heb om er niet in te gaan liggen.

*op deze pagina staan affiliate links

6 opmerkingen :

 1. Vergeet je Franse voorouders niet, leven als God(in) in .....
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Dat van het moeilijk kunnen niksen of calvinistische dorpsgenoten? ;-)

   Verwijderen
 3. En dat is zo lekker... gewoon, niets doen. Af en toe iets te drinken naar buiten sjouwen, bladzijde van een boek omdraaien maar ook niet meer dan dat ;)
  En oh jee, die klussende buren... Ja, mos tussen de tegels en levende planten zijn maar ondergewaardeerd he? Hopelijk leer je ze nog wat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja wie weet ontstaan er hier over een paar jaar wilde natuurtuinen!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...