woensdag 8 april 2015

De ochtenden in huize MamaNatuurlijk

Als thuisonderwijzer heb ik niet elke dag een reden om heel vroeg naast mijn bed te staan. Zoonlief voelt die behoefte trouwens ook niet. Je raakt hierdoor al snel in een wat trager tempo. Op zich niet heel erg het is immers ook één van de perks van thuisonderwijs. Naar 'school' gaan in je pyjama en geen gehaast in de ochtend. Iets waar we erg van genieten.

Naar school in je pyama
Op de dagen dat we dus niet heel vroeg de deur uit hoeven blijft die pyjama wat langer aan. En niet alleen zoonlief zit graag in zijn pyjama, mijn ochtendjas zit ook erg comfortabel. Na het ontbijt komen er vervolgens allerlei dingen tussen. Zoals een activiteit doen met zoonlief, wat administratie wegwerken, opruimen of samen lezen. Voor je het weet is het alweer 12.00 uur ver in de ochtend en bevind ik me nog in de behaaglijkheid van die jas.

Kickstart
Ik merkte steeds vaker dat ik behoefte had aan een kickstart in de ochtend. Lekker vroeg beginnen en alles uit je dag halen zeg maar. Niet perse volgens een spartaans programma, wel in een natuurlijk ritme met wat pit. Bij De Groene Meisjes las ik een zeer inspirerende post over het ochtendritueel. Allemaal tips voor een meer productieve ochtend.

Nieuw ochtendritueel
De Groene meisjes hebben wel een iets andere situatie, want geen kinderen en geen thuisonderwijs. Maar ik vond de tips prima toepasbaar. Zo begon ik met een uur eerder opstaan en het drinken van een glas water. Dat was goed te doen. Het mediteren was wat lastiger met een jongetje om je heen bij wie binnen een minuut honderd vragen opborrelen. Dat verschoof ik naar het klaarmaken van het ontbijt. Heel mindfull je ontbijt klaar maken en op eten kan ook een vorm van meditatie zijn. Daarnaast hebben we verschillende visualisatie cd's voor kinderen. In plaats van mediteren doen zoonlief en ik samen aan visualiseren.

Het lezen veranderde ik in voorlezen, wat we allebei erg leuk vinden. Normaal gesproken doe ik dat wat later op de dag. Nu deed ik dit direct na het ontbijt en soms ook voor het ontbijt. Het maken van wat aantekening puur voor mezelf is iets om nog aan te werken. Wat ik 's ochtends neer krabbel heeft meestal meer te maken met interessante onderwijs dingetjes, zoonliefs voortgang, de planning van de dag, een to-do list of boodschappenlijstje.

Zonnegroet en Zumba
Het stukje bewegen zit wel goed, want ik doe graag de zonnegroet en een keer per week Zumba in de ochtend in ons Dorpshuis. Nu alleen nog de regelmaat terug brengen in de yoga. Zoonlief doet ook graag aan yoga, maar dan wat speelser dus dat bewaar ik voor een later tijdstip op de dag. En dan dus ontbijten. Dit varieert van havermoutpap tot yoghurt, brood, een smoothie of fruit.

Ik heb gemerkt dat ik veel tijd over hou. Ongemerkt lanterfanterde ik toch een hoop tijd weg. Ik voel me ook energieker. Omdat ik letterlijk meer tijd heb en ook meer energie, krijg ik meer voor elkaar. Het begin van de lente helpt hier ook zeker bij. Het is fijn om de vogeltjes te horen fluiten en het ochtendzonnetje te zien wat vrolijk naar binnen schijnt. Mijn ochtend heeft een kickstart gekregen and I like it!  

Wat is jouw ochtendritueel?

Liefs MamaNatuurlijk

2 opmerkingen :

 1. Ik vind het zo knap dat je thuisonderwijs geeft, heb daar diep respect voor! Ochtendrituelen zijn belangrijk, nu wij hier met zijn twee zijn en allebei naar het werk moeten met een uur verschil. Is er eigenlijk geen ritueel.

  Enkel eten uit de koelkast pakken, kleding aan en weg :) Voordeel van mijn werk is dat ik daar kan ontbijten omdat ik om half 7 niks weg krijg :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd fijn wanneer mensen zien dat je ergens hard voor werkt. We proberen zijn onderwijs zo interessant en uitdagend mogelijk te maken.

   Jullie ochtend herken ik wel. Toen ik nog buiten de deur werkte ging het ook vaak zo. Dat haalden we dan in het weekend in met een lekker uitgebreid ontbijt ofzo.

   Ik vind het trouwens wel fijn dat ik, door een uur eerder op te staan, nu eventjes tijd alleen heb. Zo begint mijn ochtend wat rustiger.

   Liefs MamaNatuurlijk

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...