vrijdag 25 april 2014

Paardenbloemkoekjes

Een van de meest bekende (en vaak gehate) bloemen is de paardenbloem. Overal steekt ze haar gele kop op en ze verspreidt zich heel snel. Zoonlief is er dol op want hij vindt ze mooi en houdt van het blazen van de pluisjes. Tijdens mijn studie Natuurgeneeskunde vertelde een leraar ooit dat de planten die in je tuin groeien vaak planten zijn die je nodig hebt en bij je passen. Dus kijk straks vooral even naar wat er van nature in je tuin groeit.

Nu kun je zeggen dat paardenbloemen bij iedereen wel in de tuin groeien en dat klopt. Dit komt omdat de paardenbloem een plant is heel geschikt is voor een ontgiftingskuur in de lente. En mits je geen leveraandoeningen hebt is het voor iedereen lekker om eens alles wat je op je lever hebt eruit te gooien. Waarschuwing: bij een paardenbloemenkuur kan dat zowel letterlijk als figuurlijk gebeuren. Je kunt paardenbloemen op verschillende manieren verwerken. In een thee, de bloemen en blaadjes verwerken in een salade, paardenbloemensiroop of poffers maken.

Dit jaar maakten we koekjes van de bloemen. Het effect is dan wel minimaal. Je maakt ze eigenlijk vooral omdat het leuk en leerzaam is om uit de natuur te eten. Ik vond een lekker recept van Loes van Hooff op de facebookpagina van Eetbare wilde planten.

Halve cup paardenbloemen (alleen de gele blaadjes)
Halve cup honing of ander zoetmiddel (bij suiker heb je ook boter nodig anders is het te droog)
1 cup volkorenmeel of meel naar keuze
1 cup havermout
2 eieren
Vanille naar smaak

Smakelijk eten!

Liefs MamaNatuurlijk


10 opmerkingen :

 1. Wat een tof receptje! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze veel liever in koekjes heb dan in mijn tuin ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik kan me er iets bij voorstellen.

   Liefs MamaNatuurlijk

   Verwijderen
 2. super! ga ik ook eens doen, merci!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ondanks het minimale effect waren ze heerlijk :-) Maar ja, hoe kan het ook anders als je hem de koekjes met zoveel liefde en aandacht ziet maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja lief hé. Echt met zorg en liefde gemaakt.

   Liefs MamaNatuurlijk

   Verwijderen
 4. Mijn schoonmoeder vertelde dat je madeliefjes (kleine soort) kan koken als hulpmiddel tegen acne. Ze heeft het zelf geprobeerd en het werkte toen ze last had van kleine puistjes op haar arm. Goed dat je laat zien dat bloemen wel 'nodig' zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt je kunt heel veel bloemen eten en/of gebruiken. In de 'Onze week in beeld' hierna zie je ook een salade met lekkere viooltjes.

   Liefs MamaNatuurlijk

   Verwijderen
 5. Dit lijkt me iets voor je broer :)
  Vince jij hebt er zat denk ik. In elk geval binnenkort.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...