dinsdag 13 augustus 2013

Alfie Kohn live

Een van de mensen die een grote invloed heeft gehad op mijn visie op ouderschap is Alfie Kohn. Met zijn boek Unconditional Parenting heeft hij me jaren geleden flink aan het denken gezet. 'Kijk naar de achterliggende behoeften van je kind en niet alleen naar het gedrag. Zet de relatie voorop en realiseer je hoe afhankelijk ze van je zijn. Roep niet direct nee. Blijf weg van kunstmatig gecreëerde grenzen en wees echt.' Zomaar een paar punten uit zijn visie die het contact met én het beeld van je kind voor altijd zullen veranderen.

Voor sommigen is het nogal ongrijpbaar omdat hij niet een setje regels heeft. Hij draagt een visie uit in plaats van een opvoedmethode. Zo stelt hij dat veel ouders (onbedoeld) de focus leggen op de korte termijn. Door enkel het gedrag te manipuleren en corrigeren via bijvoorbeeld straffen en belonen. Maar, zo vraagt hij zich af bereik je daar wel je beoogde doel mee en wat doet het met kinderen? Dat eerste hangt natuurlijk af van de doelen die je jezelf als ouder hebt gesteld. Is jouw doel dat bepaald gedrag snel uitdooft, dat er geluisterd wordt of dat je kinderen weten wie er de baas is? Dan werken Super Nanny en Triple P uitstekend. Alleen zoals Kohn placht te zeggen ten koste van wat? Staat de relatie voorop? Wordt er gekeken naar de behoefte achter het gedrag of wordt het kind alleen daarop afgerekend? En wat zijn de neveneffecten van deze opvoedmethodes?

Onze doelen zijn wat meer op de lange termijn en leggen de focus onze zoon. Zo hopen we onder andere dat hij een gelukkig, zelfstandig, weldenkend, empatisch en liefhebbend mens zal worden. Dat hij een bijdrage wil leveren aan de maatschappij, zich wil blijven ontwikkelen en zijn nieuwsgierigheid zal behouden. Tjonge, wat een open deur zul je misschien denken. Elke ouder wil dit toch? Helaas wordt hier weinig op ingezet want veel opvoedkunstjes druisen juist in tegen deze doelen. Want door de focus enkel op (sociaal gewenst) gedrag te leggen leer je ze niet verder te kijken. Wanneer je ze straft of beloont leer je ze indirect dat de grootste de baas is, dat het gaat om de prijs en niet het proces, dat je via manipulatie krijgt wat je wil, dat je mensen kunt omkopen, dat gewenst gedrag afgedwongen kan worden, dat je niet sociaal hoeft te zijn maar alleen sociaal moet overkomen en dat je je er met een simpel 'sorry' wel uit kunt redden.  

Kinderen doen niet wat je zegt, maar wat je doet is één van mijn stokpaardjes. Simpel maar zo waar. Hoe kun je empathie verwachten wanneer je het zelf niet toont? Hoe leren kinderen oprecht sociaal gedrag als ze tijdens de praktijkoefeningen op de trap of in hun kamer zitten? Hoe behoudt je je intrinsieke motivatie wanneer er stickers verdient kunnen worden met zoiets natuurlijks als een plas op de wc? Hoe behoud je een goede relatie met je kind wanneer er zoveel ongelijkheid is?

Over dit en nog veel meer zet Alfie Kohn je aan het denken. En nu is er dan de mogelijkheid hem live te horen en zien spreken in Amsterdam. PapaNatuurlijk en ik hebben al tickets uiteraard, want dit willen we niet missen. Wil je meer weten over Alfie Kohn en zijn visie op opvoeding en onderwijs? Kom dan ook op 14 november 2013 naar Amsterdam voor dit unieke event.

Voor de thuisonderwijzers en docenten onder ons: met name op het vlak van onderwijs heeft hij vele interessante artikelen geschreven. Zo schrijft hij over de nadelen van het geven van cijfers, hoe kinderen leren en we dit kunnen stimuleren, de negatieve bijkomstigheden van gestandaardiseerde testen en vraagt hij zich af of huiswerk wel zo nuttig is.

Genoeg redenen dus om te gaan en aan het denken gezet te worden.

Liefs MamaNatuurlijk

*Lees ook mijn eerdere post over opvoeden zonder straffen en belonen.

2 opmerkingen :

 1. Wat leuk voor je dat hij naar Nederland komt! Het is altijd leuk om iemand die je inspireert in het echt te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou inderdaad ik kijk er enorm naar uit.

   Liefs MamaNatuurlijk

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...